Broodje aap verhaal en het nut van JODIUM!!!!
- Door Eten Gezond
- 14 jun 2018
- 5 minuten om te lezen
Over een sneetje brood gesproken...
Wanneer mensen vragen wat nou feitelijk de D.E.G Groep inhoudt begin ik altijd te zeggen dat het begonnen is om een signaal af te geven naar al die mensen die een slaatje willen slaan uit de gezondheid van mensen. Daarnaast wilde ik met mensen delen wat deze manier van eten en leven mij had opgeleverd. En dan vooral het zuurbase dieet waar weinig of niets bekend van is. Het is voor veel ZUUR/BASE Deggers moeilijk om van de voedingsmiddelen die tot hun beschikking staan, mooie, goeie en lekkere recepten te maken.
En dit is wat ik graag doe en goed kan!
Ik vertel dan ook dat het belangrijk is om weer onbewerkt te gaan eten. Dan komt bijna altijd de vraag “maar het is toch een lijn clubje?”
Lijnclubje??!
Het is een pagina waar kritisch wordt gekeken naar producten die aan ons verkocht worden. De D.E.G Groep bestaat uit leden die het belangrijk vinden om weer zelf de regie over hun leven te krijgen. Die het allemaal niet meer zo maar voor zoete koek willen aannemen, wat de voeding industrie/voedingscentrum hierover zegt!
Maar ook mensen waar de reguliere gezondheidszorg niets meer voor kan doen en door de DEG methode hun kwaliteit van leven willen verbeteren.
En inderdaad er zijn er deggers die wel wat gewicht kwijt willen raken maar er zitten ook deggers bij die liever wat aan willen komen. Daarnaast is er een heel grote groep deggers die lijden aan een ziekte en zo gezond mogelijk willen eten en leven. Om de kwaliteit van leven te verbeteren.
Dus LIJNCLUBJE??? Is op zijn minst een beetje kort door de bocht!
Maar goed, als ik dan de hele uitleg heb gedaan en ik mij tot het bot heb moeten verdedigen…… komt de volgende vraag, “maar ehh, jullie eten toch ook geen brood?” en geen aardappelen en zo. Dat is toch hartstikke slecht? Brood moet toch? Daar zit jodium in. En dat hebben we hartstikke nodig.
(bij jullie, gaan mijn nekharen altijd overeind staan.) of dat de D.E.G. Groep een sekte is!
Dat zijn we dus niet. We zijn gewoon een groep mensen die als enige raakvlak gezonde voeding hebben. Vaak ook geïnteresseerd in beweging en stress- reductie en op zoek naar gezonde alternatieven om de kwaliteit van leven te verbeteren...maar goed……
De vraag die gesteld word houd ik wel van. Heerlijk om deze te kunnen beantwoorden.
J.J. Voskuil heeft er al eens een onderzoek naar gedaan.
Zijn Twaalf bakkers en twee bakkersdochters is een aanrader om een keer te lezen. Hij laat geen spaan heel van dit oude ambacht.
Zo heeft hij onderzocht dat begin 19de eeuw een arbeider, boer en andere gewone mensen uitsluitend roggebrood aten.
Het is een prachtig stuk over roggemeel aanlengen met vochten dan aanstampen met de voeten tot een samenhangend deeg en hier dan brood van maken. De wat deftiger mensen zoals de onderwijzer, dominee of dokter die geen lichamelijk werk deden begonnen begin van deze eeuw de tarwe, het wittebrood te ontdekken.
Tot 1960 was REGERINGSBROOD (ook wel regerings wit of regerings tarwe genoemd) een begrip. De bakkers werden verplicht om noodbrood te maken waarin, behalve goedkope inlandse granen ook aardappel en peulvruchtenmeel zat.
Brood is heel lang gebruikt om het gepeupel niet in opstand te laten komen. Al in het oude Rome zorgden de keizers door brooduitdelingen dat de werkloze hongerige en opstandige menigten tot bedaren gebracht werden.
Het is ons dus vaak letterlijk door de strot geduwd!!!!
“Ik ga bij Japie wonen, daar hebben ze tenminste kingcorn”.
Dit was een reclame boodschap die de wat oudere onder ons zeker nog zullen herkennen.
Ik kan het zo voor mij halen. Niet te pruimen. Dit was fabrieksbrood! Dit ging de supermarkt schappen in, langzamerhand werd de broodconsumptie anders.
Dit stuk schrijvende realiseer ik mij weer dat de overdaad inde winkels ook hier weer schuld hebben aan het groeiend aantal mensen die overgewicht hebben.
Toevoegingen in Brood!
De toevoegingen in brood maakt dat je er steeds meer van denkt nodig te hebben.
Daarnaast zit er veel zout en suiker in brood. Brood bevat gemiddeld 0,4 gram zout per boterham en 3% suiker per brood. (dit lijkt weinig maar als je vier boterhammen per dag eet krijg je 25 gram suiker per week binnen. Dat is 1 kilo en 210 gram per jaar).
Mijn Advies wanneer je brood wilt eten en je het niet zelf wilt of kunt bakken(waar op zich niets mis mee is! ) ( fase GOUD!) eet dan:

Allinson!
Dit is een 100 %volkorenmeel , geen vet, minder gist en meer water. Er worden verder geen toevoegingen gebruikt om dit brood te maken! (Recept staat trouwens in het recepten forum)!
Vanwege een overheidsbeslissing uit 1942 om het jodiumtekort terug te dringen onder de Nederlandse bevolking gebruikt vrijwel iedere bakker tegenwoordig bakkerszout.
Toen de overheid besloot dat het jodiumtekort moest worden teruggedrongen werd er bekeken aan welk product jodium het best kon worden toegevoegd om ervoor te zorgen dat jong en oud het op regelmatige basis zou binnen krijgen. De keuze viel op brood.
Hierdoor werd Brood nog belangrijker als basisvoedingsmiddel voor iedereen en elke dag.
Omdat jodium niet in heel veel producten zit en ons lichaam dit niet zelf kan aanmaken is het goed om jodium toe te voegen, Op verschillende sites is bakkerszout te koop. Deze kun je verwerken in jouw recepten of toevoegen aan het eigengemaakte brood.
Een volwassene heeft per dag zo’n 150 mcg nodig
Zwangere vrouw 220 mcg
Tijdens borstvoeding 290 mcg
1 tot 8 jaar 90 mcg
9 tot 13 120 mcg
14 tot 18 150 mcg
Wat doe je om een jodiumtekort te voorkomen als je zelf brood bakt?
Je kunt er voor kiezen om je brood te bakken met bakkerszout.
Bakkerszout bevat gemiddeld 58000 mcg jodium per kilo (Jozo-zout bevat 21.000 mcg/kilo
1 gram bakkerszout bevat dus 58 mcg jodium.
Een volwassene heeft 2,6 gram bakkerszout per dag nodig om aan 10 mcg jodium te komen.
Een kind 1 tot 8 heeft 1,2 gram bakkerszout per dag nodig om aan 90 mcg jodium te komen.
Bak je geen brood dan kun je er voor kiezen om bakkers zout te verwerken in jouw andere gerechten. Je hebt namelijk van Jozo veel te veel nodig om voldoende binnen te krijgen.
Op deze manier gebruik je minder zout en krijg je wel de dagelijkse hoeveelheid jodium binnen.
150 mcg kun je ook binnen krijgen door het eten van:
100 tot 150 gram witvis (kabeljauw, koolvis, schelvis, rode mul).
300 gram vette zeevis (haring, makreel, zalm, tonijn (50 mcgjodium per 100 gram vis)
400 gram platvis (schol, tong, heilbot) 37,5 mcg jodium per100 gram vis)
1 kilo kaas (4,5 mcg jodium per 30 gram kaas
8 gekookte eieren (18,6 mcg jodium per ei)
14 glazen halfvolle melk (10,7 mcg jodium per glas melk van175 ml).
15 gram kelp poeder
Bron*voedingscentrum
Onderschat het belang van Jodium niet.
We hebben het maar steeds over de schildklier maar er zijn zeker nog vier andere hormonen afhankelijk van Jodium.
INSULINE: jodiumtekort wordt in verband gebracht met insuline insufficiëntie en diabetes 2.
CORTISOL: (het “stresshormoon”, dat ook een ontstekingsremmer is): mensen met een laag cortisol gehalte hebben vaak een laag jodiumtekort.
TESTOSTERON: (“verjongingshormoon”) mannen met een trage schildklier hebben vaak een te laag testosteron, wat betekent dat met een verhoogde jodiuminname het testosterongehalte positief kan worden beïnvloed.
GROEIHORMOON: (“verjongingshormoon”), tussen schildklier en groeihormonen vindt een belangrijke wisselwerking plaats om de bot groei te reguleren, dus een vertraagde schildklierwerking als gevolg van een jodiumtekort kan van invloed zijn op de groeihormoonfunctie .
Bovendien leidt een jodiumtekort tot een verhoogde oestrogeenproductie. Met de oestrogeen dominantie die zo ontstaat wordt het risico op bepaalde vormen van kanker, zoals borstkanker, baarmoederkanker,eierstokkanker, prostaatkanker en verschillende andere vormen van kanker van oestrogeen-gerelateerde kanker, verhoogd.
Heel veel info,waarschijnlijk hierdoor nog meer vragen. Kom maar op!
Lieve groet Doortje
Comments