top of page

De gave van vet, vet gaaf.




Vetweefsel heeft vaak een slechte naam, omdat dit wordt gekoppeld aan overgewicht en obesitas. En het de kans op hart- en vaatziekten verhoogt.

Hiermee doen we vet tekort en zou het beter zijn om hier wat genuanceerder over te denken.

Om je echt een mening te kunnen vormen over dit -belangrijke- goedje is het van belang om even de tijd te nemen om onderstaand stukje theorie te lezen. Ik heb getracht het zo leesbaar mogelijk te houden.


Wat zijn vetten.

Vetten -of lipiden- bestaan uit koolstof, waterstof en zuurstof en zijn een belangrijke energiebron en vervullen uiteenlopende functies. Het lichaam slaat vet op als bron van energie.

Energie uit koolhydraten wordt als glycogeen in beperkte mate opgeslagen. Alle extra energie uit de voeding wordt omgezet in triglyceriden en opgeslagen in het vetweefsel.


Vetten verdelen we globaal onder in 3 groepen.

1 Triglyceriden: Hier vallen de verzadigde en onverzadigde vetzuren onder. 2 Sterolen: Hier maakt cholesterol deel van uit. 3 Fosfolipiden: Bijvoorbeeld Lecithine.


*Vet dient als energie bron voor weefsel in het lichaam, met uitzondering van de rode bloedlichaampjes en het CZS. *Vet is nodig voor de inname van de essentiële vetzuren linolzuur en alfa linoleenzuur.

Vet vormt een onderdeel van het celmembraan, dat onder andere stevigheid geeft aan de cellen in het lichaam. *Vetcellen zijn het ‘stootkussen’ die bescherming bieden aan bijvoorbeeld de nieren. *Vet zorgt voor isolatie en houdt zo de lichaamstemperatuur op peil. *Vet dient als energie reserve in perioden van schaarste. (komt in onze samenleving bijna niet meer voor), daarover in een ander blog. *Vet draagt bij aan een goed werkend hormoonsysteem. (Ook hier kun je begrijpen dat verstoring een hoop last kan veroorzaken), ook hierover later een blog. *Vet is een transportmiddel om opgeslagen energie via het bloed bij de cellen te laten komen.


*Vet is nodig voor de opname, opslag en transport van de in vet oplosbare vitamine A, E En D. *Specifieke vetten zijn onderdeel van het hersenweefsel en het netvlies in de ogen.


Dat is geen kattenpis zou ik zo denken. Je ziet dus dat ons lichaam vet nodig heeft.

Ook dit ligt uiteraard wat genuanceerder. Zoals je hebt gelezen spreken we over het algemeen over:

Verzadigde en onverzadigde vetten. Maar hoe weet je nu welke goed is voor ons lichaam en welke we beter kunnen laten staan.


Handig ezelsbruggetje om goed te onthouden:

Onverzadigd vet is Oké en Verzadigd vet is Verkeerd.

Je vindt de hoeveelheid verzadigd en onverzadigd vet in een product terug op de verpakking. Ook handig om te weten is dat onverzadigd vet zacht en vloeibaar is (halvarine in kuipjes en vloeibaar bak- en braadvet in knijpflessen), terwijl verzadigd vet vaak hard is.

Verzadigde vetten vind je vaak terug in margarine, koekjes, chocolade en gebak.


Enkele voorbeelden van gezonde vetten zijn:

Avocado Veel mensen denken dat je van avocado dik wordt. Hoewel dit voor een deel klopt zitten er heel gezonde vetten in die een gunstig effect hebben op het cholesterol en, ook heel belangrijk, een avocado bevat 10 gram vezels per vrucht. Dus verwerk deze vrucht regelmatig in een lekkere maaltijdsalade met wat noten en wat druppels olie.

Noten In noten zit veel vet, vooral onverzadigd vet. Hoeveel verzadigd vet ze leveren verschilt per soort. Hazelnoten, walnoten en amandelen bevatten relatief meer onverzadigd vet en minder verzadigd vet dan cashewnoten of pinda's. Als je geen liefhebber bent van vis, zijn noten ook geschikt als vervanger om toch onverzadigde vetten binnen te krijgen.

(Vette) vis Alle vissoorten bevatten onverzadigde vetten. Vette vissoorten, zoals haring, makreel, zalm en paling bevatten de meeste onverzadigde vetzuren. Het advies is dus daarom om twee keer per week vis te eten. Let er bij de bereiding wel op dat je producten gebruikt van onverzadigde vetten, zoals producten op basis van olijfolie. Eet je liever geen vis, verwerk dan noten in de maaltijd.

Olijven: Olijven bevatten hoge concentraties vitamines en mineralen en zitten vol onverzadigde vetzuren. Je kunt stellen dat dit hierdoor kleine gezondheidsbommetjes zijn en dit geldt eveneens voor olijfolie.

Plantaardige oliën: Voorbeelden van plantaardige oliën: olijfolie, koolzaadolie, lijnzaadolie, arachideolie.

Er is nog veel meer te vertellen over vet. Daar gaan we het de volgende keer over hebben.


Voor nu, kunnen we stellen dat vetten eigenlijk heel gaaf zijn en ons lichaam niet zonder kan om gezond te blijven.


Omdat er nog veel meer over vetten te vertellen is, zal dit blog vervolgd worden. Dus kom regelmatig terug om te zien wat ik er nog meer over vertel. Tot die tijd kun je heerlijk en gezond eten door de recepten die we in de loop van de tijd hebben verzameld. Zowel voor de vlees en vis eter al de planteter.


Tot ziens -bij Doortje-

31 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Dik ben je niet voor je lol

Een uitleg van Prof Liesbeth van Rossum die belangrijk is om even te beluisteren. https://youtu.be/jGH7n2eC2F4 Ja, het is even een lange zit wellicht maar toch is het van belang dat je dit een keer be

Gaat het een bietje?

Bieten hebben voor velen een wat oubollig imago. Volkomen onterecht. Allereerst is het een machtig mooie basis voor een gerecht maar dit fantastische rooie knolletje is ook nog eens SUPER GEZOND! En d

bottom of page