top of page

Broodnodig?



Chinees mensenhaar in ons brood

Brood, daar zit wat in. Met die slogan probeert het Voorlichtingsbureau Brood ons al jarenlang meer brood te laten eten.

Maar in brood zit meer dan we denken. Het blijkt namelijk dat er op grote schaal Chinees mensenhaar wordt verwerkt in brood. Dit is onderzocht door het tv-programma Keuringsdienst van Waarde. Ja, ik weet het. Dit is al langer bekend maar ik gok er op dat toch nog steeds te weinig mensen dit weten. Dus vandaar maar weer dit stukje!


Waarom doen broodproducenten L-cysteïne (mensenhaar of ganzen veren) in brood?

In het mensenhaar zit in de zogenaamde broodverbeteraar, een belangrijk bestanddeel van brood. Bakkers voegen dat toe aan hun deeg om het brood malser te maken. Daarvoor gebruiken ze het aminozuur L-cysteïne. Dat aminozuur zit onder meer in maïs, maar ook in ganzenveren en…in mensenhaar.

De Keuringsdienst van Waarde ging met een verborgen camera naar China, waar veel bakkers hun broodverbeteraar laten maken. Vertegenwoordigers van een paar grote Chinese fabrieken geven aan de tv-makers toe dat slechts 20 procent van hun L-cysteïne uit ganzenveren wordt onttrokken. Voor de andere 80 procent wordt mensenhaar gebruikt. Dat halen de fabrieken op bij lokale kappers. Daarna wordt het gescheiden van eventuele wattenstaafjes, sigarettenpeuken en scheermesjes.

Volgens Cees Hack, algemeen directeur van broodverbetermiddelen-producent Sonneveld en vicevoorzitter van NeBaFa, een vereniging van fabrikanten van bakkerijgrondstoffen, is de uitzending geen reden voor paniek. Het is volgens Europese wetgeving verboden om grondstoffen van menselijke vorm in voeding te verwerken, zegt Hack in de Volkskrant. ,,Als blijkt dat er mensenhaar wordt gebruikt in plaats van eenden veren - als er dus inderdaad een Chinees is die fraudeert met zijn papieren - dan bel ik meteen de douane in Rotterdam over een importverbod. Het gaat dan wel om een verwaarloosbaar aantal Nederlandse broden, maar als het inderdaad waar is, zou dat pure fraude zijn, te vergelijken met het paardenvleesschandaal."


Doortje: “Ja natuurlijk, dus het is verboden dus dan doet men het niet??? En eh, was bij het paardenvlees schandaal dit ook al niet verboden? En hebben zij zich hier aan gehouden?!


Nu ben ik zoals jullie weten sowieso geen broodeter maar sinds dit bericht heb ik alle broodverpakking nauwkeurig gecontroleerd op l-cysteïne en heb zelden deze vermelding expliciet op de verpakking de vermelding zien staan. Maar goed, al staat dit op de verpakking, je weet dan nog steeds niet of er mensenhaar in verwerkt is.

Je kan er dan wel bewust voor kiezen om dat brood te eten of te laten staan.


AHHHHAAAAAA, hier komt het stokpaardje van Doortje!

Als consument moet je bewust kunnen kiezen!!! Als consument hoor je de waarheid te weten!

Wanneer gaan de broodproducenten op hun verpakking de vermelding zetten: gegarandeerd L-cysteïne vrij. Net zoals dat kan met bijvoorbeeld de vermelding dat iets wat glutenvrij is. Dit moet toch mogelijk zijn?!


Conclusie:

Eet je brood, kijk dan wat er in zit of beter nog, maak het zelf!




Vooralsnog zou ik kiezen voor onbewerkt brood zonder verbeteraar L-cysteïne (onder een bepaalde waarde hoeft dit trouwens niet eens benoemd te worden, ook al zit het erin).

Kies voor Allison wanneer je winkelbrood eet!

Doe je vers aangekochte brood in de vriezer en pak er uit wat je die dag eet. Bewaar je het in de kast, grijp dan gewoon weer eens naar het broodrooster!

Bedenk of je dat malse brood nog zo lekker vindt bij het idee dat je feitelijk het haar van een Chinese meneer of mevrouw aan het eten bent.


Is brood werkelijk zo broodnodig?


Lees ook eens het verhaal de geschiedenis van brood!


Met dank aan Simone voor de mooie foto!



Lieve groet Doortje


bron:

kvW,

volkskrant

telegraaf

 
 
 

Recente blogposts

Alles weergeven
De gave van vet, vet gaaf.

Vetweefsel heeft vaak een slechte naam, omdat dit wordt gekoppeld aan overgewicht en obesitas. En het de kans op hart- en vaatziekten...

 
 
 
Dik ben je niet voor je lol

Een uitleg van Prof Liesbeth van Rossum die belangrijk is om even te beluisteren. https://youtu.be/jGH7n2eC2F4 Ja, het is even een lange...

 
 
 

Comments


bottom of page