top of page

Doortje is boos! ook www.bij-doortje.nl

Bijgewerkt op: 4 okt. 2023



Voor de mensen die nog steeds niet weten wie Doortje is: Doortje is een team van mensen -DOOR ETEN GEZOND- die gezamenlijk het gevecht aangaan tegen ongezond en bewerkt eten. Dit doen zij door middel van gesprekken, recepten, adviezen, loopgroepjes en nog veel meer en dit: ALLEMAAL GRATIS!


Maar daar gaat het vandaag niet om, ik wil even wat kwijt.

Voeding is niet zomaar een dingetje. Afvallen is niet altijd even makkelijk, er zijn zoveel redenen waarom mensen aankomen. Omgevingsfactoren, een slecht werkend lichaam, ziekte, medicatie en nog veel meer. Het is te makkelijk om overgewicht altijd maar af te schuiven op, luiheid, domheid en overmatig schransen. Wanneer het laatste wel het geval is er ook iets aan de hand. Een voedselverslaving!

De mensen die slank zijn maar het oh zo gezellig vinden om dagelijks het wijntje of biertje te drinken of een sigaretje te roken of beide, zouden zich wat meer bewust moeten zijn van het feit dat die sigaret of dat drankje laten staan een stuk makkelijker is dan eten te laten staan.

We hebben eten namelijk nodig om te overleven. Het rokertje kan je laten staan, het doet niets voor het lichaam, behalve schade toe brengen, dit geldt ook voor de alcohol. Ik zeg niet dat hiermee stoppen makkelijk is maar je kunt deze producten mijden. Er rigoureus afscheid van nemen, al dan niet met hulpmiddelen zoals de pleister, het pufje, het pilletje. Eenmaal door de eerste periode heen, kan het voorgoed iets uit het verleden zijn maar met eten ligt dit wel even anders. Met eten moet je leren omgaan. Op iedere hoek van de straat lonken de verleidingen, op vergaderingen word je doodgegooid met eten wat niet echt goed is voor de mens. Bij iedere verjaardag, of visite moet er iets bij de koffie of thee geserveerd worden. En je kan bij deze verslaving ook niet zeggen: “ik kap ermee, ik kap met eten”! We hebben voedsel nodig om te leven!

Dus nogmaals, men moet leren om anders met voedsel om te gaan. Onderzoek heeft uitgewezen dat de hunkering naar voedsel bij mensen die hier gevoelig voor zijn gelijk staat aan de hunkering naar cocaïne…

Laten we dus ophouden met die holle frasen, die leugens en het veroordelen van mensen met een of meer maatjes meer. Laten we eens goed naar die mensen kijken en bedenken dat wat nu het schoonheidsideaal is, vroeger werd veroordeeld. Rubens was niet voor niets een populair schilder.

En zie jij iemand op straat een zak friet weg eten of een ijsje, oordeel dan eens niet direct en bedenk dan eens dat zij of hij zich dit wellicht 1 x per maand gunt om het strenge regime van altijd oppassen met voedsel te kunnen volhouden. Of nog beter, bemoei en veroordeel niet!


Op enkele uitzonderingen na is er niemand op de hele wereld, die er voor kiest om dik te zijn


Zo, ik heb gezegd!


Delen wordt zeer op prijs gesteld.


Groetjes van Doortje

21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

De gave van vet, vet gaaf.

Vetweefsel heeft vaak een slechte naam, omdat dit wordt gekoppeld aan overgewicht en obesitas. En het de kans op hart- en vaatziekten verhoogt. Hiermee doen we vet tekort en zou het beter zijn om hier

Dik ben je niet voor je lol

Een uitleg van Prof Liesbeth van Rossum die belangrijk is om even te beluisteren. https://youtu.be/jGH7n2eC2F4 Ja, het is even een lange zit wellicht maar toch is het van belang dat je dit een keer be

bottom of page