Doortjes powerwalk
- Door Eten Gezond
- 4 jul 2018
- 4 minuten om te lezen
Wat is powerwalk?
POWERWALK =
Een bewegingsvorm die meer dan 25 jaar geleden als les in Jade aangeboden werd en welke zeer populair was en zeer druk bezocht.
Mooi om te zien dat deze nu ineens in op (mars) is 😉 en niet voor niets!

Wandelen is gezond én beter vol te houden
De gezondheidsraad heeft gesteld dat de combinatie van minder eten en meer bewegen. Liefst een uurtje per dag goed is voor de gezondheid.
Al is het maar omdat beweging goed is voor je hart- en bloedvaten, botten, hersens en je humeur. Maar wist je dat je die gezondheidsvoordelen ook krijgt van een stevige powerwalk? Het mooie hiervan is dat dit voor de meeste ook nog eens veel beter is vol te houden dan hardlopen of elke week weer naar die sportschool.
Bijkomend voordeel is dat je het overal kunt doen, er geen speciale dingen voor moet aanschaffen en geen abonnement hoeft te betalen. En daar is ie weer, het is gratis!
En wie lekker in beweging blijft, kan nog meer afvallen én veel beter op gewicht blijven.
Wandelen grotere vetverbrander dan gedacht
Nog meer goed nieuws voor iedereen die niet van intensief sporten houdt of hier door een aandoening niet meer toe in staat is, maar wel wil afvallen. Met wandelen verbrand je namelijk meer calorieën dan door velen lang is gedacht. Doortje wist het al maar nu toont een Amerikaanse studie dit ook nog eens aan. Wie flink doorstapt, kan volgens de onderzoekers in een uurtje zelfs zo’n 300 calorieën weg stappen. Hoewel wij deggers geen calorieën tellen is dit toch mooi meegenomen!
Maar wat is nou powerwalk.
Niets meer, dan wandelen maar dan met een beetje meer pit. Je gaat het tempo wat opschroeven. Het gemiddelde looptempo is 5 km/uur. Bijvoorbeeld wanneer je een ommetje maakt of even de hond uitlaat maar nu ga je er minstens 1 km per uur aan toevoegen want powerwalk doe je met een snelheid tussen de 6 – 9 km per uur.
Natuurlijk lukt het niet iedereen om 9 km per uur te halen, we hebben deggers die al blij zijn dat zij het blokje rond kunnen met de hond, dus ook hier geldt, iedereen naar eigen kracht.
Talk test!
De talktest houdt in, dat zolang je net nog kan praten je een goed tempo te pakken hebt. Je kiest dus een mooi tempo wat goed vol te houden is. het is niet de bedoeling dat je een tempo aanneemt waardoor je buiten adem raakt.
Warming up
Begin met een kilometer warming up, dit houdt in dat je gedurende de eerste kilometer een normaal tempo (5 km/uur) aanhoudt. Na deze kilometer ga je wat rekken en strekken en vervolgens ga je het tempo opvoeren, het powerwalken, tot je tussen de 6 en 9 km/uur loopt. Voel maar aan welk tempo geschikt is voor jou. Dit houd je een aantal kilometers aan. Begin bijvoorbeeld met 3 kilometer (afhankelijk van de conditie die je hebt). Sluit weer af met een kilometer rustig tempo en vergeet niet bij thuiskomst nog even te rekken en strekken.
Tussendoor kun je er voor kiezen om wat oefeningen te doen. Bij Jade nam ieder het gewicht mee wat men was afgevallen. Dit zorgt er namelijk voor dat je op de zelfde manier blijft verbranden. Hoe lichter men gaat wegen, hoe minder moeite het jouw lichaam kost om te bewegen dus hoe minder je verbrandt. Met die tas met extra gewicht kun je dus jouw lichaam foppen. Daarnaast zijn ze ook nog eens handig om onder weg wat oefeningen mee te doen. Maar daarover een andere keer.
Hoe kan ik mijn snelheid meten?
Vroeger toen de mobiele telefoon nog niet zo goed was uitgerust en het helemaal niet zo gebruikelijk was om deze überhaupt mee te nemen tijdens een powerwalk les, gaven wij les op ervaring. De powerwalk lessen werden een aantal keren per week gegeven. Wij liepen vanuit de Oostzeedijk in Kralingen (waar de sportschool zich bevond) naar het Kralingsebos en we hadden een route uitgestippeld die met warming up en cool down precies een uur duurde.
Dit is tegenwoordig een stuk makkelijker te meten met een app. Je kunt inmiddels verschillende app's downloaden op je telefoon, die je snelheid, afstand, calorieën enz.. enz.. bijhouden. Er zijn verschillende gebruiksvriendelijke app's, die alles overzichtelijk registreren. Sommige geven zelfs iedere km een update hoe je ervoor staat.
Doortjes Powerwalk bestaat dus al meer dan 25 jaar en is een aanrader voor mensen die aan de conditie willen werken, af willen vallen of gewoon beter in het vel willen zitten. Niets fijner dan heerlijk bewegen in de buitenlucht.
Wat doet powerwalk voor mijn lichaam?
Naast dat bewegen gezond is, werk je ondertussen ook aan je conditie. Doordat je namelijk op een hoger tempo wandelt gaat je hartslag dusdanig omhoog dat het genoeg is om je conditie te laten verbeteren. Win-win situatie dus!
Voor wie is het geschikt?
Natuurlijk voor iedereen! Een groot voordeel vergeleken met hardlopen is dat powerwalk veel minder je gewrichten belast. Hardlopen geeft bij neerkomen iedere keer een vrij grote schok, wat relatief zwaar is voor onder meer de heupen, knieën en enkels. Met powerwalk heb je dit niet en hierdoor heb je minder kans op blessures. Het is daarom ook erg geschikt voor ouderen, zwaardere mensen of mensen die knie- of rugklachten hebben denk hierbij onder andere aan reumatoïde artritis.
Wat trek ik aan.
Omdat je in een stevig tempo wandelt en je hartslag omhoog gaat zul je mogelijk na een rondje powerwalk de druppels op het hoofd hebben staan. Zorg daarom dat je kleding kiest die kan ademen en waar je je vrij in kan bewegen. Qua schoeisel kun je kiezen voor comfortabele schoenen zoals hardloopschoenen, wandelschoenen of gewone sportschoenen.
Ben jij er klaar voor?
Hoewel het vlak voor de vakantie is hoop ik dat ik mensen kan enthousiasmeren om de stoute (loop) schoenen aan te trekken en te gaan beginnen met powerwalk. Wellicht is dit juist het goede moment en kun je tijdens je vakantie eens gaan beginnen met de omgeving op de sportschoen te gaan verkennen.
Is de sportschool niks voor jou of is er een andere reden dat je niet naar een sportschool kan of wilt en vind je hardlopen te belastend voor je lichaam, ga dan eens beginnen met powerwalk!
Wie weet is dit ‘jouw’ sport!
Welke beweging heeft trouwens jouw voorkeur?
Groet van Doortje
Comments