top of page

Elk pondje gaat door het mondje...



Soms is gewoon beginnen de enige optie!



Overspoeld worden we, heel internet staat er vol mee. Hoe val je zo veel mogelijk in zo'n korte tijd af.

Er wordt van alles beloofd,gewoon, even tanden op elkaar, een paar weken goed op de voeding letten, al dan niet met wat pilletjes, poedertjes of kruidendrank.


Er is een categorie mensen waar dit bij werkt.


En als zij dit met dit soort producten willen doen, moet men dit uiteraard zelf weten . Doortje vindt het sowieso goed, als iemand probeert om op een gezond gewicht te komen en zal altijd een helpende hand bieden wanneer men om hulp vraagt maar even terug komende op de titel van dit stuk......


Elk pondje gaat door het mondje...

Dit geldt zeker niet voor ieder mens, en al zou dat wel zo zijn, dan nog is er meer aan de hand. Want buiten wat uitzonderingen is er op de hele wereld niemand die ernstig overgewicht wil hebben met een verhoogd risico op ziekten die voedingsgerelateerd zijn.

Er is een grote categorie mensen die niet zo makkelijk gewicht verliezen en het veel moeilijker hebben om hun gewicht te handhaven.

Recente onderzoeken hebben inmiddels uitgewezen dat er vaak meer aan de hand is dan te veel eten maar toch horen we nog regelmatig van onder andere artsen, die toch beter zouden moeten weten, dat met wat meer beweging en wat minder eten je geen overgewicht zou hebben. Men wordt nog steeds bestookt met -vaak- goedbedoelde onzin over van alles en nog wat. De een zweert bij een ouwe Fransman, de ander bij Son of Sas en als niets meer werkt is er de maagverkleining nog.

Wat overigens geen sinecure is en voor velen de laatste strohalm!


Ik richt mij even op de slanke, mens, die zonder veel moeite even wat kilootjes kan wegwerken door wat meer te sporten, of even wat extra's te laten staan. En dan met name de slanke mens die de arrogantie heeft, om te denken dat hij de regie heeft over zijn eet en drink gewoonten terwijl onderzoek allang heeft uitgewezen dat dit vaak een kwestie van genen is.Dus, als jij bij de eerste categorie hoort hoef je hier helemaal niets moeilijks voor te doen of te laten. Het werkt qua voeding en gewicht gewoon goed bij jou. Je hebt geen beschadigd gen, wat roet in het eten gooit en het laten staan van eten is geen gevecht voor je maar een mechanisme van het lichaam wat gewoon werkt zoals het zou moeten werken!


Mijn vraag: Zou je zo vriendelijk willen zijn, jouw oordeel (als je toch even aan het minderen bent) even terug in jouw murf te proppen. Zou je zo vriendelijk willen zijn om mensen met overgewicht niet meer, lui, dom of vraatzuchtig te noemen? Lees je alvorens een oordeel te hebben eerst even in.


Enkele oorzaken van overgewicht.

Een van de oorzaken van overgewicht is een #beschadigdgen. Dit heeft niets te maken met hebberigheid vraatzucht of geen zelfbeheersing. Er is iets kapot en hoewel er gezocht wordt naar een remedie is deze er nog steeds niet..

#leptine, Een van mijn eerdere blogs gaat hierover en daarin wordt precies uitgelegd wat dit is. Verder hebben we nog #Sibo, Sibo is een bacteriële overgroei in de dunne darm (Small Intestinal Bacterial Overgrowth). Een maagbeschermer kan onder andere een bacteriële overgroei stimuleren.

Bij de onderzoeken naar de oorzaken die een rol spelen bij het ontstaan van overgewicht en obesitas wordt ook gekeken naar de verzadigingshormonen en smaakhormonen. Zo speelt de vraag waarom men terwijl er al ruim voldoende voedsel is ingenomen toch blijft doorgaan met eten.


Het antwoord, omdat het lekker is, is daarbij wellicht belangrijk. We eten immers al lang niet meer alleen om voldoende voedingsmiddelen binnen te krijgen.


Het gevoel verzadigd te zijn, wordt zowel geregeld vanuit de hersenen als vanuit de darmen. In de wand van de darm zitten als het ware sensoren, die hormonen afgeven. Zo is er -normaal gesproken- het eetlust bevorderende hormoon ghreline, dat vanuit de maag wordt afgegeven aan de bloedbaan. Zodra er voldoende is gegeten, zakt de aanmaak van dit hormoon weer in.- als het goed is-.

Ook in de wand van de dunne darm worden hormonen in het bloed gebracht. Het gaat daarbij om GLP-1 en PYY. De darm geeft deze hormonen af als zich ter plaatse vetten in de darm bevinden.

Deze verzadigingshormonen worden bij overgewicht niet op de juiste manier afgegeven. Zo zijn bijvoorbeeld de hormonen GLP-1 en PYY te gering aanwezig.


Onbekendheid met de oorzaak hiervan, maakt dat we niet weten welke betekenis hieraan moet worden toegekend. We weten nog steeds niet of dit de oorzaak van overgewicht is, of misschien het gevolg.


Ontbijt horende bij PLAN B

Eetverslaving door omgevingsfactoren of door een van bovenstaande oorzaken, is ook een reden van overgewicht en wanneer mensen hier een oordeel over hebben laten zij dan eens kijken naar hun eigen gewoonten. De overeenkomst zal je versteld doen staan. Wat dacht je bijvoorbeeld van die biertjes, wijntjes, wine gums die je dagelijks naar binnen gooit of dat sigaretje waar je niet buiten kunt of het i pad spelletje wat je toch minstens een paar keer per dag MOET spelen of waar je dagelijks naar toe wordt getrokken.


Wist je trouwens dat een eetverslaving erger is dan een cocaïne verslaving?



De oplossing van overgewicht.

Zolang wetenschappers nog geen remedie hebben om obesitas te genezen moeten we er mee leren omgaan. Er is niet één oplossing voor overgewicht of obesitas. Ieder mens is anders en uniek.

Er moet eerst bekeken worden wat bij jou het beste werkt. Dus stap 1 is zien waar het bij jou vandaan kan komen. Gebruik je medicatie met als bijwerking aankomen in gewicht, is er iets gebeurd in het verleden (trauma) wat bijvoorbeeld #SIBO in de hand heeft gewerkt. Werken de hormonen niet naar behoren. Of misschien ben je verslaafd aan eten.


Allemaal vragen die eerst beantwoord moeten worden en als dat is gebeurd ga je beginnen aan een traject wat wij PLAN B noemen. Je gaat samen met iemand van het team van Doortje aan de bak en maakt jouw eigen pad. Je zal afscheid moeten nemen van een aantal dingen. Net zoals de alcoholist afscheid moet nemen van zijn glaasje alcohol.

Voor altijd!

Dit lijkt moeilijk maar door het elimineren van triggers en het toelaten van bijvoorbeeld dag en weekkeuzes keuzes wordt het uiteindelijk makkelijker.


Diner suggestie: PLAN B

Dus de basis is:


-Persoonlijk plan maken.

-De DEG recepten als basis gebruiken voor ontbijt, lunch en diner(je kunt gebruik maken uit de inmiddels duizenden recepten die op de website staan).

-Dagelijks contact met het team en de groep (gebruik maken van een DEG buddy)!


Uiteraard komen er nog allerlei dingen bij, dit vertellen we wanneer je PLAN B wilt gaan volgen.


Dus als plan A heeft gefaald, kies dan voor PLAN B!!!


Nog even dit..

We hebben ongeveer 535 leden en Doortje heeft besloten om niet meer dan 600 leden toe te laten om de kwaliteit te waarborgen.


Dus wil je meedoen, meld je dan nu aan, wat heb je te verliezen behalve die paar kilo's!



Groet van Doortje











33 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

De gave van vet, vet gaaf.

Vetweefsel heeft vaak een slechte naam, omdat dit wordt gekoppeld aan overgewicht en obesitas. En het de kans op hart- en vaatziekten verhoogt. Hiermee doen we vet tekort en zou het beter zijn om hier

Dik ben je niet voor je lol

Een uitleg van Prof Liesbeth van Rossum die belangrijk is om even te beluisteren. https://youtu.be/jGH7n2eC2F4 Ja, het is even een lange zit wellicht maar toch is het van belang dat je dit een keer be

bottom of page