Er komt een vrouw bij de tandarts
- Door Eten Gezond
- 9 mei 2019
- 4 minuten om te lezen
Er komt een vrouw bij de tandarts

Ik ben vandaag bij de tandarts geweest. En ik heb het gevreesde te horen gekregen. We gaan een afspraak maken met Caroline, zij is de Mond hygiënist. Daar ben ik niet blij mee maar aan de andere kant is het hard nodig. Voor iedereen, niet alleen voor mensen met een aandoening, nee,…. als je lang gezond wilt blijven zul je moeten poetsen, ragen, stoken en spoelen.
We weten natuurlijk allemaal wel dat door goed je tanden te poetsen en regelmatig stoken of ragen je gaatjes voorkomt. Maar dat een goede mondgezondheid ook het risico op reumatoïde artritis (ontstekingsreuma) verlaagt, weet bijna niemand.
Caroline vertelt: "Zo is men in Groningen bezig met een onderzoek hierover onder leiding van DR Brouwer en weten de onderzoekers al dat de aanwezigheid van de autoantistof ACPA, een afweerstof tegen het eigen lichaam, een voorbode is van RA", Maar het rare is dat niet iedereen die ACPA in het bloed Reumatoïde artritis ontwikkelt. Onderzoekers zijn nu aan het kijken waarom iemand het dan niet krijgt.
Het was al bekend dat roken en genetische aanleg, risicofactoren voor het ontwikkelen van RA zijn maar de gezondheid van de mond lijkt nu dus ook een grote rol te spelen. Zo is een aantal jaren terug ontdekt dat mensen met Reumatoïde Artritis ook vaak parodontitis hebben, en andersom.
Om goed te kunnen onderzoeken hoe men RA zo effectief mogelijk kan behandelen, is het van belang dat de ziekte zo vroeg mogelijk wordt herkend. Maar hoe kun je het vroeg herkennen?
Het vroeg ontdekken van Reumatoïde Artritis is van groot belang.
Er wordt veel gedaan om te zorgen dat artsen de klachten herkennen als zijnde RA. Dit doen ze bijvoorbeeld door - Patiënt Partners- in te zetten.
Dit zijn speciaal daarvoor opgeleide RA patiënten met een HBO geschoolde achtergrond in de gezondheidszorg. Zij hebben een opleiding gevolgd om artsen, medisch studenten en artsen in opleiding te leren hoe zij zo vroeg mogelijk RA kunnen herkennen.
Caroline vertelt dat men in Groningen met een onderzoek bezig is, dit onder leiding van Dr. Brouwer en daar werken ze o.a. met een spreekuur dat zich richt op patiënten die bij de huisarts komen en waarbij vermoed wordt dat zij RA hebben of ontwikkelen. Deze patiënten worden gevolgd en zo probeert men uit te vinden waarom de ene mens zo reageert en de andere niet.
Dit is heel belangrijk omdat de behandeling voor RA zich tot nu toe alleen richt op het onderdrukken van het afweersysteem met medicijnen.
Hoewel de kwaliteit van de reuma patiënt hierdoor erg is verbetert is een groot nadeel van deze medicijnen dat mensen serieus last van bijwerkingen kunnen krijgen en dat ze vatbaarder zijn voor infecties.
“Reuma is een agressieve ziekte die agressief behandelt moet worden”, Ik hoor het prof Tak nog zeggen.
Ik citeer: Dr. Brouwer: "Mensen ontwikkelen bijna geen schade meer. Het schrikbeeld van de rolstoel en de kromme handen, dat komt bijna niet meer voor." Mits er snel genoeg wordt ingegrepen en RA wordt herkend en behandelt.
Zelf hoor ik bij de 30 % die geen baat of onvoldoende baat heeft bij de medicijnen die tot nu toe op de markt zijn gebracht.
Er is nog een lange weg te gaan en er is nog veel onderzoek nodig, maar de link tussen parodontitis, de autoantistof ACPA en de ontwikkeling van RA lijkt te zijn gelegd.
Veel mensen hebben niet eens door dat ze parodontitis hebben omdat het niet pijnlijk is. Je moet alert zijn op de symptomen:
-bloedend tandvlees tijdens het poetsen,
-terugtrekkend tandvlees
-loszittende tanden.
Regelmatig naar de tandarts gaan is daarom aan te bevelen.
TREK AAN DE BEL!
In mijn geval, ik ga en ging ieder half jaar naar de tandarts, er is mij nooit iets verteld of gevraagd bij mijn oude tandarts. Vroeger werd mij zelfs verteld dat ik zo’n sterk gebit had dat ik wel drie levens kon leven met mijn tandjes. De problemen, de gaatjes en dergelijke begonnen rond mijn 35 ste.
Sinds een half jaar zijn wij overgegaan naar een nieuwe tandartspraktijk. Er ging een wereld voor mij open. Er werd gesproken over:
Poets regime, raag protocol, allemaal termen die ik nog niet gehoord had!
Enfin, nu moet ik dus naar Caroline, mijn eigenste mondhygiënist, ze heeft mijn mond bekeken en een status gemaakt, zo heet dat begreep ik. Er zijn twee afspraken van een uur ingepland en hoewel het een lieverd is, houd ik mijn hart een beetje vast. Maar goed, dat komt denk ik wel goed uit want, de volgende keer gaan we het over dat hart hebben in relatie tot de tandzorg.........
Want niet alleen RA, maar ook andere aandoeningen zoals hart- en vaatziekten hebben een relatie met parodontitis.
Eigenlijk wel logisch, wanneer je bedenkt dat onze mond de eerste barrière is van je afweersysteem. Hier kom gewoon alles binnen. Eten, drinken maar ook bacteriën. Het slijmvlies vervoert het vervolgens verder door het lichaam heen.
Wanneer je je dit realiseert begrijp je ook meteen de noodzaak van een goeie mondgezondheid.
Dus ik zeg…
Poetsen
Ragen
Stoken en spoelen.
Neem de tijd, minimaal 2 a 3 minuten, 2 x per dag. Poets grondig tussen tand en tandvlees, Raag goed en spoel na. Ga zeker 2 x per jaar naar de tandarts om de boel te laten controleren
Ik zeg het nog maar weer eens.
"Jong geleerd is oud gedaan".
Dus hier geldt net als bij de rest van onze DEG adviezen, Betrek je kind hierbij. Leer al heel vroeg dat tanden poetsen heel belangrijk is. Er zijn heel leuke filmpjes op bijvoorbeeld you tube die er voor kunnen zorgen dat je kind het heel leuk vindt om zijn of haar tanden te poetsen
Hieronder vind je een filmpje wat je kan helpen bij het krijgen van een gezonde mondhygiëne!
https://youtu.be/2KamNNkHfHo
Wil je hier meer over weten of dit verder volgen, of ben je benieuwd naar o.a. onze recepten word dan lid van onze website.
Bron en plekken die ik bezocht heb om tot dit artikel te komen:
UMCG
Dr Brouwer en haar onderzoekteam
Caroline mijn mond hygiënist
you tube
GGD Flevoland
Groet van Doortje
Yorumlar