top of page

Gezond eten halveert risico op oogziekte

Dagelijks twee ons groenten eten, twee stuks fruit en twee keer per week vis, kan het risico op de chronische oogziekte 'leeftijdsgebonden maculadegeneratie' bijna halveren. Dat blijkt uit Rotterdams onderzoek.

Zelfs mensen die erfelijk belast zijn met de ziekte kunnen het risico verlagen door gezond te eten.

Maculadegeneratie

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) is een chronische oogziekte, waardoor patiënten een grijze vlek in het midden van hun gezichtsveld zien. Het is de belangrijkste oorzaak van blindheid onder ouderen in de Westerse Wereld. Het risico op de ziekte neemt toe op latere leeftijd. Op 70-jarige leeftijd heeft ongeveer 15 procent van de ouderen de ziekte.

"Ondanks dat er nu nog geen behandeling is die de ziekte geneest, kunnen mensen dit risico nog wel positief beïnvloeden én daarmee blindheid op latere leeftijd mogelijk voorkomen", zegt Gabriëlle Buitendijk, promovendus en oogarts in opleiding van het Erasmus MC. "Met een dieet dat veel antioxidanten en omega-3 vetzuren bevat, kunnen mensen het risico op de ziekte op latere leeftijd tot 42 procent verlagen. Ook vitaminepillen met luteïne en ze xanthine kunnen uitkomst bieden."

Beschermende factor

De onderzoekers volgden 4.200 deelnemers van 55 jaar en ouder uit het Rotterdamse Erasmus Gezondheid Onderzoek (ERGO) uit de wijk Ommoord. Buitendijk: "Uit onze studie blijkt dat er duidelijk positieve gevolgen zijn na tien tot vijftien jaar. Eet wekelijks twee keer vette vis, zoals makreel, zalm, tonijn of sardientjes vanwege de omega-3 vetzuren. En elke dag 200 gram fruit en 200 gram groente.

Wat moet je eten

Eet vooral groene bladgroenten: spinazie, veldsla en boerenkool en rode, oranje en gele groenten en fruit, waaronder paprika’s. In deze groenten zitten antioxidanten met de naam luteïne en ze xanthine. Daarvan maakt je lichaam macula-pigment: een beschermende factor in je netvlies."

Onderzoekers van het Erasmus MC hebben berekend dat door de vergrijzing het aantal ouderen met LMD in Europa in 2040 zal oplopen tot 20 miljoen. In Nederland zal dat gaan om ongeveer 700.000 mensen. Met behulp van een internationaal team ontdekten zij genen die bij de ontstaanswijze van deze oogziekte zijn betrokken. Met behulp van deze genen en omgevingsfactoren, zoals bijvoorbeeld roken, kan er goed voorspeld worden wie wel de ziekte wel en niet krijgt. Binnenkort verwachten de onderzoekers met een test op de markt te komen.


En zijn wij, van -DOOR ETEN GEZOND- blij met dit onderzoek? Uiteraard zijn wij blij met dit onderzoek. Wij gaan zelfs nog verder en stellen dat er 200 gram groenten per maaltijd genuttigd moet worden. Wellicht komt dit er in een vervolg onderzoek uit. Ik ga gewoon door met de DEG Methode, deze komt namelijk aardig in de buurt van het advies en wat wij al bijna 30 jaar verkondigen.

Lieve groet





Bron Erasmus MC

 
 
 

Recente blogposts

Alles weergeven
De gave van vet, vet gaaf.

Vetweefsel heeft vaak een slechte naam, omdat dit wordt gekoppeld aan overgewicht en obesitas. En het de kans op hart- en vaatziekten...

 
 
 
Dik ben je niet voor je lol

Een uitleg van Prof Liesbeth van Rossum die belangrijk is om even te beluisteren. https://youtu.be/jGH7n2eC2F4 Ja, het is even een lange...

 
 
 

Comments


bottom of page