top of page

Kieskeurig met eten, vooral de bittere smaken?

Als je een hekel hebt aan spruitjes en boerenkool, heb je misschien een 'super taster'-gen dat je gevoelig maakt voor bitter voedsel




Geef de broccoli niet de schuld, maar je genen.


Mensen met een specifiek gen kunnen gevoeliger zijn voor de bittere smaak van gezonde groenten die goed voor o.a. het hart zijn zoals; broccoli, boerenkool, kool en spruitjes.


Een nieuwe studie wees uit dat deze zogenaamde "supertasters" 2,5 keer meer kans hebben om minder groenten te eten dan mensen zonder het gen.


Veel van deze bittere groenten zijn erg voedzaam, dus onderzoekers hopen dat ze uiteindelijk manieren kunnen ontwikkelen om dergelijke voedingsmiddelen smakelijker te maken voor supertasters.


Als je geen fan bent van het eten van je groenten, kun je misschien je genen de schuld geven van je afkeer van boerenkool en broccoli.

Onderzoek toont aan dat een bepaalde gen variatie, bekend als een "supertaster" -gen, mensen aanzienlijk gevoeliger kan maken voor bittere smaken, veroorzaakt door verbindingen in kruisbloemige groenten zoals broccoli en bladgroenten zoals bijvoorbeeld boerenkool


Een nieuwe Amerikaanse studie , gepresenteerd op 11 november tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de American Heart Association, wees uit dat mensen dit voedsel veel minder snel zullen eten, ondanks hun voedingsvoordelen.


Om tot hun conclusie te komen, keken onderzoekers van de University of Kentucky School of Medicine naar de reacties van 175 mensen die aangaven hoe vaak ze bepaald voedsel aten. In vergelijking met mensen zonder het supertaster-gen, hadden degenen met het gen 2,5 keer meer kans om in de onderste helft van de deelnemers te staan ​​als het ging om het aantal groenten dat ze aten.


Eerder onderzoek had aangetoond dat verschillende variaties van het supertaster-gen mensen meer of minder gevoelig kunnen maken voor smaken. Deze studie gaat nog een stap verder door te onderzoeken hoe het gen de besluitvorming van mensen tijdens het diner beïnvloedt , aldus Jennifer L. Smith, studie auteur en postdoctoraal onderzoeker in cardiovasculaire wetenschap.


"We hebben het over een ruïneer-je-dag-niveau van bitterheid toen ze de teststof proefden," zei Smith. "Je moet bedenken hoe dingen smaken als je echt wilt dat je patiënt voedingsrichtlijnen volgt."


Aan de andere kant zijn het niet alleen supergezonde producten waar supertasters gevoelig voor zijn - eerder onderzoek heeft aangetoond dat andere bittere smaken zoals pure chocolade, koffie en soms bier ook een negatieve reactie oproepen , voegde Smith eraan toe.


Als dit beeld van de gewokte spruitjes je afstoot, ben je misschien een supertaster.

Donkergroene groenten zijn enkele van de meest voedzame voedingsmiddelen.



Het lijkt misschien vreemd voor cardiologen om de voedselvoorkeuren van mensen te bestuderen, maar voeding is een belangrijke factor voor de gezondheid van het hart Er zijn aanwijzingen dat het eten van veel groenten het risico op vroegtijdig overlijden door kanker, hartaandoeningen en andere chronische ziekten aanzienlijk kan verminderen.

En sommige van de beste groenten voor jou kunnen helaas de slechtste smaak zijn voor mensen die gevoelig zijn voor bittere smaken, waaronder kruisbloemige groenten zoals broccoli, boerenkool, bloemkool, paksoi en rucola. Die voedingsmiddelen zitten boordevol vezels, evenals vitamine A en C en andere micro nutriënten die verband houden met een betere gezondheid.


Ondanks hun gezondheidsvoordelen lijken supertasters bittere groenten helemaal te vermijden; De onderzoekers ontdekten ook dat de groep niet meer afhankelijk was van zout en suiker dan niet-supertasters. "We dachten dat ze misschien meer suiker en zout zouden opnemen als smaakversterkers om de bittere smaak van ander voedsel te compenseren, maar dat was niet het geval", zei Smith.


"Gaandeweg hopen we dat we genetische informatie kunnen gebruiken om erachter te komen welke groenten mensen beter kunnen accepteren en om erachter te komen welke kruiden supertasters aanspreken, zodat we het voor hen gemakkelijker kunnen maken om meer groenten te eten", voegde ze eraan toe.


Probeer, totdat de wetenschap erachter komt, te experimenteren met kruiden- en smaakcombinaties om je groenten smakelijker te maken, wees creatief met plantaardige voorgerechten of bereid vooraf maaltijden en snacks om ervoor te zorgen dat gezonde voeding binnen handbereik is.



Heb je hier vragen over of ben je op zoek naar voeding of recepten die je wel kunnen bekoren stuur ons dan een berichtje.


Herken jij jezelf hierin, ben jij een supertaster of ken jij iemand hoe ga jij hier dan mee om. We stellen reacties altijd zeer op prijs.



Groet van het DEG-Team


--------------------------------------------





Dit artikel is vertaald uit het Engels en is geschreven door: Gabby Landsverk

31 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

De gave van vet, vet gaaf.

Vetweefsel heeft vaak een slechte naam, omdat dit wordt gekoppeld aan overgewicht en obesitas. En het de kans op hart- en vaatziekten...

Dik ben je niet voor je lol

Een uitleg van Prof Liesbeth van Rossum die belangrijk is om even te beluisteren. https://youtu.be/jGH7n2eC2F4 Ja, het is even een lange...

Comments


bottom of page