Kleurstof E171 uit voedsel
- Door Eten Gezond
- 9 jun 2019
- 2 minuten om te lezen
Doortje krijgt het regelmatig voor de kiezen, om het zo maar te noemen. Een paar jaar geleden werd ik door de HOAX -melder een hoax verspreider genoemd omdat ik toen zei dat het niet goed was om veel rijst en rijstproducten te eten en dit vooral niet aan kinderen onder de 7 jaar te geven en ik werd klinkklaar uitgescholden. Gelukkig is (mede door mijn halsstarrigheid) inmiddels bekend dat dit geen hoax maar een feit was en heeft het voedingscentrum het een en het ander aangepast.
Zo ging en gaat het ook met de E-nummers. Ja, er zijn E nummers die prima zijn, die veilig lijken te zijn en goed passen in ons voedingspatroon. En nee, niet alle E-nummers zijn veilig.
Doortje heeft het hier over E-nummers die er doorheen glippen en die schadelijk kunnen zijn voor ons lichaam. of E nummers die, wanneer je onbewerkt eet niet nodig hebt.
We hebben het er regelmatig over, en de vraag wordt mij vaak gesteld, vandaar dat ik
vorige week nog maar eens de discussie neergezet heb van de heer Tiny van Boekel die met droge ogen durft te zeggen dat bewerkt eten veiliger is dan wat de gemiddelde huisvrouw thuis in de keuken maakt. Hij zegt dat er absoluut niets mis is met E-nummers Dat hier in Europa alles aan strenge eisen moet voldoen dus ja, waarom zou je zo'n geleerde meneer niet geloven.
Nou ben ik er eentje die graag een kauwgommetje tot zich neemt vaak tijdens het autorijden. Dus kan wel zeggen dat ik aardig wat weg kauw. Maar nu dus niet meer. Sinds ik weet, dat met name in witte snoepjes en in witte kauwgom dit schadelijke E 171 zit heb ik deze in de ban gedaan en houd ik het maar weer bij mijn goed gewassen ongeschilde appeltje.
Dit is een conclusie van het RIVM. Een organisatie die redelijk betrouwbaar is, vandaar dat ik dit zo snel mogelijk met jullie wilde delen. Daarna kan en mag een ieder nog steeds zelf bepalen of men dit in de mond stopt of dat hij het links laat liggen.

Verschillende Europese consumentenorganisaties roepen de Europese Commissie op om het gebruik van titaniumdioxide (E171) in voedsel te gaan verbieden.
Er zijn namelijk twijfels over de veiligheid van deze kleurstof.
Waar zit titaniumdioxide in:
De witte kleurstof zit onder andere in wit-gekleurde snoepjes en kauwgom.
Een deel van de stof bestaat uit nanodeeltjes. Deze zeer kleine deeltjes kunnen terechtkomen in de lever en andere organen.
Wat de gezondheidsrisico's zijn, zijn vooralsnog onduidelijk. Het RIVM heeft in 2018 al geconcludeerd dat niet uitgesloten kan worden dat het gebruik van E171 nadelige effecten op de lever en andere organen kan hebben.
Het is dus helemaal niet zeker of het huidige gebruik veilig genoeg is.
Bron: RIVM,Consumentenbond
Groetjes van Doortje
Comments