top of page

Leef tips bij chronische pijn

1. Eet gezond als je chronische pijn hebt.

Het klinkt zo makkelijk, eet gezond maar hoe doe je dat. Ik geef je een aantal tips

-Eet onbewerkt en laag bewerkt voedsel.

-Eet veel groenten en fruit

-Vermijd geraffineerde suikers

-Drink voldoende water

-Wees matig met koffie, -zo kan te veel koffie (helemaal i.c.m. prednison) osteoporose veroorzaken-.

-Vermijd alcohol

-Eet een paar keer per week vette vis, kies ook eens voor een plantaardig dagje


2. Verminder stress in je leven, Stress versterkt chronische pijn.

Negatieve gevoelens zoals depressie , angst , stress en woede kunnen de gevoeligheid van het lichaam voor pijn vergroten. Door te leren de stress onder controle te krijgen, kan je enige verlichting vinden van chronische pijn .

Verschillende technieken kunnen helpen stress te verminderen en ontspanning te bevorderen. Luisteren naar rustgevende, kalmerende muziek kan je humeur verbeteren - en het leven met chronische pijn draaglijker maken.

Er zijn zelfs speciaal ontworpen ontspanningsbanden of CD's hiervoor. Geestelijke beeldvorming ontspanning (ook wel geleide beeldspraak genoemd) is een vorm van mentale ontsnapping die je kan helpen je vredig te voelen. Het gaat om kalmerende, vredige beelden in je geest.


Progressieve spierontspanning is een andere techniek die ontspanning bevordert.

P.S.O. is een methode waarmee men de spierspanning leert beheersen, en door het bewuste en door de wil gestuurde spannen en ontspannen van bepaalde spiergroepen een toestand van diepe ontspanning van het gehele lichaam wil bereiken. Het wordt vaak toegepast bij angsten, hypertensie, maar ook slapeloosheid.


3. Zoek naar manieren om jezelf af te leiden van pijn zodat je meer van het leven kunt genieten.

Als je je op pijn concentreert, wordt het erger dan beter. Zoek in plaats daarvan iets wat je graag doet - een activiteit die je bezig houdt en nadenkt over dingen naast je pijn. Je kunt misschien niet in staat zijn om pijn te voorkomen, maar je kunt wel de regie over je leven nemen.


4. Verhoog de chronische pijnverlichting met de natuurlijke endorfine van inspanning

Bij lichaamsbeweging, lichaamsinspanning komen er endorfines vrij. Endorfines zijn chemische stoffen in de hersenen die je humeur helpen verbeteren en tegelijkertijd pijnsignalen blokkeren. Lichaamsbeweging heeft nog een pijnstillend effect - het versterkt de spieren, helpt opnieuw letsel en verdere pijn te voorkomen.

Bovendien kan lichaamsbeweging helpen jouw gewicht laag te houden , het risico op hartaandoeningen te verminderen en de bloedsuikerspiegel onder controle te houden - vooral belangrijk wanneer je diabetes hebt.


Stuur een berichtje wanneer je hulp wilt om een ​​trainingsschema te maken dat bij je past. Als je bepaalde gezondheidsproblemen heeft, zoals reumatoïde artritis of een andere vorm reuma, of bijvoorbeeld diabetische neuropathie, moet je voorzichtig zijn met het soort activiteiten wat je uitvoert; Neem voor je begint met het volgen van ons DEG programma contact op met jouw arts, wanneer je van plan bent om wat aan beweging te gaan doen. Wellicht kan de arts je ook adviseren over de beste fysieke activiteiten voor jou. Je hoeft niet persé naar een sportschool om je fysiek sterker te maken. Een wandeling iedere dag zorgt al voor een enorme verbetering. Samen gaan we kijken wat bij jou hoort en waar jij je fijn bij voelt.


5. Ga mediteren of leer om d.m.v. diepe ademhaling de pijn te verplaatsen.

Diepe ademhaling en meditatie zijn technieken die je lichaam helpen ontspannen, wat pijn kan verlichten. Spanning en beklemming sijpelen uit spieren terwijl ze een rustige boodschap ontvangen om te ontspannen.

Hoewel er veel manieren zijn om te mediteren, vormt de kalmerende kracht van herhaling de kern van een aantal vormen van meditatie .

Focussen op de ademhaling, gedachten negeren en een woord of zin herhalen - een mantra - zorgt ervoor dat het lichaam ontspant.

Hoewel je zelf meditatie thuis kunt leren, helpt het om met name in het begin lessen te volgen.


Diepe ademhaling is ook een ontspanningstechniek.

Zoek een rustige plek op, neem een comfortabele lichaamshouding aan en blokkeer afleidende gedachten. Focus je dan op de plek net onder je navel. Adem naar die plek toe en vul je buik met lucht. Laat de lucht je vullen vanuit de buik en laat het er weer uit, alsof je een ballon laat leeglopen.


6. Leer bio feedback om pijn te verminderen.

Via bio feedback is het mogelijk om verschillende lichaamsfuncties bewust te besturen. Het klinkt misschien als Science- fiction, maar er is goed bewijs dat bio feedback werkt - en het is niet moeilijk te aan te leren.


Zo werkt het:

Je draagt ​​sensoren waarmee je bepaalde lichaamsfuncties zoals pols , spijsvertering, lichaamstemperatuur en spierspanning kunt 'horen' of 'zien' . De kronkelige lijnen en/of piepjes op de bijgevoegde monitors weerspiegelen wat er in jouw lichaam gebeurt. Zo leer je die kronkels en piepjes te beheersen. Na een paar sessies heeft je geest je biologische systeem getraind om de vaardigheden te leren.


7. Rook niet. Roken verergert pijn.

Roken kan pijnlijke circulatieproblemen verergeren en het risico op hartaandoeningen en kanker verhogen.


8. Minder of stop met alcohol, alcohol verergert slaapproblemen.

Pijn maakt slaap moeilijk en alcohol kan slaapproblemen verergeren. Als je met chronische pijn leeft, kan het drinken van minder of geen alcohol je kwaliteit van leven verbeteren.


9. Gun jezelf regelmatig een goede massage.

Massage kan helpen stress te verminderen en spanning te verlichten - en wordt gebruikt door mensen die leven met allerlei chronische pijn, Denk dan bijvoorbeeld aan verschillende vormen migraine, cluster, r.a. a. p en rug- en nekpijn. Dit is maar een deel, pijn zorgt ervoor dat men verkrampt en de massage verlicht deze.


10. Volg je pijnniveau en activiteiten elke dag.

Om jouw pijn effectief te behandelen, moet je arts weten hoe jij je tussen de bezoeken voelde. Door een logboek of dagboek bij te houden van jouw dagelijkse "pijnscore" kun jij maar ook je arts jouw pijn volgen.

Noteer aan het einde van elke dag je pijnniveau op de pijnschaal van 1 tot 10. Noteer ook welke activiteiten je die dag hebt gedaan. Neem dit logboek mee naar elk doktersbezoek - om de arts een goed inzicht te geven in hoe je leeft met chronische pijn en jouw lichamelijke functioneren.

Verder is het een mooi naslagwerk. Voor mij werkte het goed wanneer ik terug las en ook de dagen zag dat mijn score wat lager was. En ik heb met het noteren van mijn dagen het gevoel of ik de regie over mijn lichaam weer terug heb gepakt. Dit gaf en geeft mij nog steeds moed.


Als laatste een tip die je eigenlijk voor een deel al aan het opvolgen bent. Je bent hier in een groep van mensen waarvan velen leven met chronische pijn. De aandoeningen zijn niet allemaal hetzelfde maar de pijn is voor velen herkenbaar.


Word lid van een steungroep. Ontmoet anderen die leven met chronische pijn.

Wanneer je met mensen bent die chronische pijn hebben en begrijpen wat je doormaakt, voel je je minder alleen. Je profiteert ook van hun wijsheid in het omgaan met de pijn.

Overweeg eens een ontmoeting met een professional in de geestelijke gezondheidszorg . Iedereen kan een depressie ontwikkelen als hij of zij met chronische pijn leeft. Door counseling te krijgen, kun je beter leren omgaan en kun je negatieve gedachten voorkomen die pijn verergeren, zodat je gezonder bent en hierdoor kun je weer beter met de pijn omgaan.


Hulp vragen is een teken van kracht, geen zwakte.


Heb je n.a.v. dit stukje vragen of zoek je hulp of wil je gewoon op weg geholpen worden stuur ons dan een berichtje of geef onder dit stuk een reactie, tag mij wel even anders mis ik wellicht jouw vraag.


Ik wens jullie een fijne week. En denk eraan, maandag 11:00 is het spreekuur er weer voor al jullie vragen op het gebied van voeding, beweging en stress reductie



Groet van Doortje

65 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

De gave van vet, vet gaaf.

Vetweefsel heeft vaak een slechte naam, omdat dit wordt gekoppeld aan overgewicht en obesitas. En het de kans op hart- en vaatziekten verhoogt. Hiermee doen we vet tekort en zou het beter zijn om hier

Dik ben je niet voor je lol

Een uitleg van Prof Liesbeth van Rossum die belangrijk is om even te beluisteren. https://youtu.be/jGH7n2eC2F4 Ja, het is even een lange zit wellicht maar toch is het van belang dat je dit een keer be

bottom of page