top of page

Meningokokken: wat moet je erover weten?

bron: Het rode kruis


Vanaf de week van 17 september roept het RIVM jongeren op om zich te laten inenten tegen meningokokken. Niet gek, want dit jaar zijn al 77 mensen ziek geworden van de meningokokkenbacterie en zestien mensen zijn overleden. Wat is meningokokkenziekte en hoe herken je een besmetting?




De Meningokokbacterie leeft in neus- en keelholte en verspreidt zich via kleine druppeltjes in de lucht. In de buitenlucht overleeft de bacterie niet, dus je kunt alleen besmet raken via direct contact, zoals zoenen, niezen of hoesten.

De meeste mensen die de bacterie bij zich dragen, merken daar niks van. Maar sommige (kwetsbare) mensen krijgen meningokokkenziekte, wat zich uit in hersenvliesontsteking (meningitis of nekkramp) of bloedvergiftiging (sepsis). In Nederland komen type B, C, W en Y van deze ziekte voor. De dodelijkste variant is W, waar 15% van de zieken aan overlijdt. Deze laatste variant zien we vooral bij jongeren. Type W maakt op dit moment de meeste slachtoffers, omdat hij tot nu toe niet in het standaard vaccinatieprogramma was opgenomen.



Symptomen hersenvliesontsteking

  • Plotseling hoge koorts, in combinatie met koude rillingen, braken en hoofdpijn

  • Buigen van het hoofd is soms pijnlijk, vaak kunnen zieken hun kin niet meer op hun borst leggen.

  • Baby’s zijn slaperig, drinken slecht, huilen op een andere manier dan normaal en zijn prikkelbaar. Vaak huilen ze hard bij het verschonen door luierpijn.

Symptomen bloedvergiftiging

  • Verward zijn, minder bewustzijn

  • Plotseling hoge koorts, hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid

  • Bloedinkjes onder de huid die eruit zien als roodpaarse vlekjes. Als je op zo’n vlekje drukt, wordt de huid wel lichter maar blijft het vlekje goed zichtbaar.

Wat moet je doen?

Heb jij of heeft je kind één van bovenstaande symptomen? Bel dan direct het noodnummer van de huisarts of 1-1-2. De ontwikkeling van de ziekte verloopt snel; als je niet ingrijpt, kan meningokokkenziekte binnen 24 tot 48 leiden tot de dood.



Groetjes van Doortje

 
 
 

Recente blogposts

Alles weergeven
De gave van vet, vet gaaf.

Vetweefsel heeft vaak een slechte naam, omdat dit wordt gekoppeld aan overgewicht en obesitas. En het de kans op hart- en vaatziekten...

 
 
 
Dik ben je niet voor je lol

Een uitleg van Prof Liesbeth van Rossum die belangrijk is om even te beluisteren. https://youtu.be/jGH7n2eC2F4 Ja, het is even een lange...

 
 
 

Comments


bottom of page