top of page

Mist in je hoofd!







Klinkt deze situatie je bekend in de oren?


Je zit midden in een opdracht of een gesprek wanneer je hersenen plotseling kortsluiten. Misschien ben je een woord vergeten of ben je helemaal uit de ruimte. In plaats van scherp te voelen, heb je het gevoel dat je door gelatine loopt. Je verliest je concentratie en de wereld lijkt sneller te gaan dan je kunt bijhouden.


Als je dit herkent, heb je misschien te maken met hersenmist.

Simpel gezegd, hersennevel is een term om mentale vermoeidheid te beschrijven. En, afhankelijk van hoe ernstig het is, kan het jouw prestaties op het werk of op school beïnvloeden.

Hersenmist is onmiskenbaar frustrerend: je weet dat je buitengewoon werk kunt doen, maar zonder mentale helderheid kan het voelen alsof je in slow motion rent. Bovendien kan het, wanneer je je hier druk om maakt de symptomen verergeren, waardoor je in de vicieuze cirkel terecht komt.


Kan het overgaan?

Door de juiste stappen te nemen, kun je de symptomen in veel gevallen omkeren en weer een heldere geest krijgen en zelfs voorkomen dat het opnieuw gebeurt.

In het geval van veel ontstekingen in het lichaam, bijvoorbeeld Reumatoïde artritis zal dit moeilijker te realiseren zijn, (we gaan het niet mooier maken dan dat het is) -Lees hiervoor eens het artikel van Dr M. de Korte over #ernstigevermoeidheid iets terug op onze website.


Wat is Brain Fog, hersenmist of hersennevel

Voordat we in details duiken, is het belangrijk op te merken dat "hersennevel" geen officiële medische term is, noch is er een test of meting voor. Het is eerder een losse term die wordt gebruikt om chronische mentale vermoeidheid, concentratiestoornissen en cognitieve disfunctie te beschrijven. Het is geen ziekte, maar eerder een reactie op specifieke omstandigheden (die we later zullen onderzoeken).

"Lijden aan hersenmist is eigenlijk het tegenovergestelde van een nuchter, kalm, optimistisch en gemotiveerd gevoel", "Hersenmist kan je gemakkelijk beroven van inspiratie, het gevoel van je zelf goed en gelukkig voelen, terwijl de kans op symptomen van angst en depressie wordt vergroot."


Denk je dat je hersensmist hebt?




Laten we de symptomen bekijken.


Brain Fog-symptomen

Hersenmist beïnvloedt mensen op verschillende manieren. Je kunt een of alle van de volgende symptomen ervaren die afhankelijk van de dag in intensiteit kunnen variëren. Hier zijn de vier meest voorkomende symptomen van hersenmist:


Gebrek aan concentratie

Als je je niet kunt concentreren, kunnen mentale taken voelen als een bewegend doelwit. In plaats van je te kunnen concentreren en te focussen, dwaalt je geest voortdurend af, waardoor het moeilijk wordt om iets voor elkaar te krijgen.


Vergeetachtigheid

Hersenmist kan invloed hebben op je vermogen om allerlei informatie te onthouden, inclusief schoolwerk, leerwerk, dagelijkse taken zoals het vergeten van je autosleutels of persoonlijke herinneringen zoals wat je gisteravond at voor het avondeten.


Chronische vermoeidheid

Vroeger kon ik in slaap vallen wanneer ik ergens was waar ik mij verveelde maar dat kwam dan omdat ik het saai vond maar chronische vermoeidheid is heel anders. Als een symptoom van hersenmist, wordt chronische vermoeidheid gekenmerkt door extreme, nooit eindigende moeheid die niet kan worden verholpen door rust of cafeïne. De vermoeidheid kan als een lading zware dekens over je heen voelen. Ik kan, vooral in het begin van de diagnose nog terughalen hoe alles overheersend deze moeheid was.

Aangezien chronische vermoeidheid ook een symptoom is van andere aandoeningen , is het belangrijk om je arts op de hoogte te stellen van het feit dat je zo moe bent.



Mentale verdoving

De overige symptomen van hersenmist kunnen worden geclassificeerd onder wat ik 'mentale verdoving' noem. In plaats van je scherp en actief te voelen zoals je je normaal zou voelen, voel je je 'verdoofd': saai, ongemotiveerd , onproductief en misschien depressief. In deze toestand vervagen alle taken en activiteiten van je dag samen, waardoor het lijkt alsof je in slow motion leeft.

Als je een of meer van de bovenstaande symptomen hebt ervaren, weet je dat ze een tol eisen aan je werk en sociale leven. Maar wat veroorzaakt deze hersenmist symptomen? En wat kun je eraan doen? Lees verder om erachter te komen.


Oorzaken van hersenmist (en hoe kun je ze op lossen of verminderen)

Wanneer je griep hebt, is dit gewoon een kwestie van pech. Je hebt iemand een hand gegeven of een winkelwagentje vastgehad waar net een griep- patiënt met zijn handen aan heeft gezeten of de verkeerde niest in je gezicht. Het griepvirus zorgt er dan ongeveer 1 week voor dat je goed ziek bent maar wanneer je je in acht neemt zul je je daarna snel weer beter gaan voelen.

Hersenmist is anders: het is niet iets dat je kunt oplossen met een paracetamol en een week onder je dekbedje, of iets dat je eruit kunt trainen totdat de symptomen verdwijnen.

Hersenmist is de manier van je lichaam om je te vertellen dat je waarschijnlijk enkele veranderingen in je dagelijkse leven moet aanbrengen.

Maar dat is nogal een dingetje als je niet helder kunt denken en dat je allerlei dingen moet doen en je verplichtingen zich opstapelen. Door die enorme vermoeidheid staat het achterhalen en oplossen van de oorzaak van hersennevel waarschijnlijk niet bovenaan je takenlijst.


Om je te helpen zo snel mogelijk mentale helderheid terug te krijgen, zijn hier vijf veelvoorkomende oorzaken van hersenmist (en wat je eraan kunt doen):

Gebrek aan slaap

Studenten staan ​​er meestal niet om bekend dat ze goede slaapgewoonten hebben: misschien trek je zelfs een nachtje door terwijl je dit leest.

Je kunt in de verleiding komen om slaap op te offeren om meer gedaan te krijgen, maar dat komt met een prijs.

Gebrek aan slaap en de onvermijdelijke vermoeidheid die daarop volgt, speelt een sleutelrol in de cognitieve functie. Zonder dat voelen we ons suf en gestrest.


Oplossing: slaap voldoende

Wanneer ik mij richt op de mensen van middelbare leeftijd zouden deze elke nacht tussen 7 en 9 uur slaap moeten krijgen.

Hierdoor kan je lichaam rusten en herstellen na lange dagen van zware mentale en fysieke activiteit. Als je problemen hebt om op tijd naar bed te gaan en voldoende te slapen, bekijk dan onze #gidsombeterteslapen


Gebrek aan lichamelijke beweging

Wist je dat aerobe oefeningen (het soort waarbij je hart gaat pompen) de delen van je hersenen die geassocieerd worden met denken en geheugen juist vergroten ? Oefening verhoogt de bloedtoevoer naar de hersenen en het is aangetoond dat het de slaap verbetert , het geheugen verhoogt en stress vermindert , naast de voordelen voor de fysieke gezondheid .

Zoals je kunt zien, wanneer we ons lichaam te lang inactief laten worden, riskeren we ook onze hersenen om inactief te worden. Dit kan leiden tot de symptomen van hersenmist: slaapproblemen, verminderd geheugen en verhoogde stress.


Oplossing: trainregelmatig

Hoewel er veel nuttige informatie van internet af te plukken valt zie je vaak door de bomen het bos niet meer.

Eerlijk gezegd heb je niet allerlei poespas nodig om hersennevel tegen te gaan. Je doel is zweten - het maakt niet uit hoe je dit doet.

Om te beginnen ga je al verbetering merken wanneer je iedere dag 7 minuten lichaamsoefeningen doet. Weet je niet zo goed welke of hoe je dit moet doen, stuur ons dan even een berichtje dan helpen we je hierbij GRATIS op weg. En als je problemen hebt om jezelf te motiveren om te oefenen, hebben we daar een blog #jezelfmotiveren voor.


Stress

Ah daar ben ik weer met het hormoonverhaal.

Wanneer het menselijk lichaam wordt geconfronteerd met stressvolle situaties, geeft het cortisol af, het "vecht- of vluchthormoon". Normaal gesproken neemt het cortisolniveau af wanneer stress voorbijgaat. Maar als je 24/7 gestrest bent, stromen die hormonen continu door je lichaam, waardoor het moeilijk wordt om te kalmeren en helder te denken.

Het is geen verrassing dat sommige symptomen van hoge cortisolspiegels de symptomen van hersennevel weerspiegelen, zoals:

In slaap vallen

Onvermogen om zich te concentreren

Constant verlangen naar junkfood


Oplossing: beheer jouw stress

Sommige mensen zijn beter in het omgaan met stress dan anderen, maar de biologische effecten van stress kunnen nog steeds bijdragen aan hersenmist. Hier zijn enkele praktische tips voor stressmanagement die op de universiteit en daarbuiten kunnen worden toegepast:

Erken dat je gestrest bent en ontken het niet. Dat maakt het meestal erger.

Zeg nee tegen verplichtingen die niet absoluut noodzakelijk zijn of waar je geen tijd voor hebt.

Praat met iemand. Het is geen schande om iemand om hulp te vragen of gewoon je worsteling te uiten aan iemand die je vertrouwt. Je zou verbaasd zijn hoeveel van je collega's dezelfde problemen ervaren.


(Wij zijn er voor je, indien je er over wilt praten en wellicht even een hand nodig hebt om je aan op te trekken). Had ik al gezegd dat wij hiervoor geen geld vragen. Ook niet wanneer je een keer met onze huis psychologe wilt praten!


Slecht dieet

Als je dacht dat veel *hoog bewerkt voedsel zoals bijvoorbeeld chips en snoep alleen fysieke gevolgen had, denk daar dan nog eens goed over na.


Je hersenen zijn het hardst werkende orgaan in je lichaam, en als je wilt dat het op het hoogste niveau functioneert, moet je het de brandstof geven die het nodig heeft.


Een slecht dieet bestaande uit verwerkte suiker (zoals snoep of ijs), geraffineerde koolhydraten (zoals chips, witbrood en koekjes) en een gebrek aan eiwitten en vitamines kunnen een ernstige invloed hebben op jouw humeur, energie en focus. En dit alles leidt tot hersennevel.


Oplossing: Vul je met (gezond) hersenvoedsel

De belangrijkste macro-nutriënten die onze hersenen voeden, zijn eiwitten, de bouwstenen van onze neurotransmitters. Bovendien bevatten voedingsmiddelen zoals zalm, walnoten en pecannoten, avocado, extra vergine olijfolie en kokosolie hersenstimulerende omega-3-vetzuren waarop onze hersenen vertrouwen om hersencellen op te bouwen en informatie te verwerken.


Als je op zoek bent naar een eenvoudige, effectieve dieetoplossing, concentreer je dan allereerst op het toevoegen van -veel- meer groente, fruit, denk dan aan donkere fruit zoals onder andere blauwe bessen, omega-3 vetzuren en eiwitrijke maaltijden.


Ook hier kunnen we uiteraard mee helpen. Door eten gezond is een -Non profit- organisatie die mensen wil helpen te leren dat gezond eten ook heel lekker kan zijn. Stuur ons een berichtje wanneer je hier GRATIS hulp bij kunt gebruiken.


Uitdroging

Heb je ooit gemerkt hoe hardlopers vaak versuft en verward zijn na het voltooien van een marathon? De kans is aanwezig dat ze dan een tekort aan vocht hebben - en je kunt dezelfde bijwerkingen ervaren als je niet gehydrateerd bent tijdens je, werk, studie maar ook allerlei andere activiteiten.


Wist je dat je hersenen pas bij 73% water in-klokken. En dan bedenken dat volgens een Amerikaans onderzoek hierover kan zelfs een uitdrogingsniveau van 1% de cognitieve functie aantasten.


Hier zijn slechts enkele bijwerkingen van uitdroging:

Verhoogde vermoeidheid

Onvermogen om zich te concentreren

Gestoord geheugen op korte en lange termijn

Verminderde probleemoplossende mogelijkheden

Klinkt best wel als hersennevel, toch?


Oplossing: drink meer water

Je hebt misschien gehoord dat je 8 glazen water per dag moet drinken om gehydrateerd te blijven . Dit is een mythe!

In werkelijkheid gaat gehydrateerd blijven niet over het drinken van de "perfecte" hoeveelheid water (of andere vloeistoffen die het bevatten). Dit komt omdat de hoeveelheid vloeistoffen die je nodig hebt verandert op basis van allerlei factoren, zoals je gewicht, activiteitenniveau en zelfs de temperatuur.


Volg deze eenvoudige regels om jezelf gehydrateerd te houden:

Drink als je dorst hebt. Dit is gemakkelijk als je altijd een herbruikbare waterfles bij je hebt. Hier vul ik iedere dag, -Jazeker ook ik- een grote kan met water en ik zorg dat deze einde van de dag leeg is. Het zien van de karaf zorgt dat ik maar ook de rest van mijn huisgenoten herinnert wordt aan mijn/onze waterinname.

Eet een uitgebalanceerd dieet van groenten, fruit en hoogwaardige eiwitbronnen (die zowel water als elektrolyten bevatten).

Beperk jouw consumptie van dranken die cafeïne of alcohol bevatten.



Brain Fog verhelpen of verminderen: waar begin ik.


Oké, dat was veel informatie (wat je hopelijk waardevol vond.) Nu denk je misschien: waar begin ik?


Wanneer ik geconfronteerd word met een chronisch probleem, probeer ik altijd de hele situatie te begrijpen. Niemand is hetzelfde en de oorzaak kan zowel in bovenstaande voorbeelden gezocht worden als ook in bijvoorbeeld ziektebeelden zoals reuma of MS.


In het geval van #hersenmist, moet je de oorzaak ervan identificeren voordat je specifieke wijzigingen aanbrengt. Het maakt bijvoorbeeld niet uit hoeveel bladgroenten je eet als je slechts vier uur per nacht slaapt of meer werk opneemt dan je aankan.

Zo zien Lichamelijke oefeningen voor een reuma of MS patiënt er nou eenmaal anders uit dan bij een persoon die bijvoorbeeld tegen een burn- out aanzit. En kan de brainfog ook door te veel stress tijdens de studie komen vaak in combinatie met weinig lichaamsbeweging, te weinig slaap en te veel hoog bewerkte voeding. Dit moeten wij samen of jijzelf uitzoeken.


Er is voorlopig geen magische pil om hersenmist te verslaan, maar met matige aanpassingen en een beetje geduld kun je de kansen op een mistvrij leven heel erg vergroten of en dit geldt dan in het geval van ziekte. in ieder geval wat vaker de blauwe lucht weer zien met af en toe wat wolken.


Herken jij de symptomen van Hersennevel en wat doe jij eraan?

Heb je iets aan dit artikel, laat het mij weten in de reactie.


Groet van Doortje

945 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

De gave van vet, vet gaaf.

Vetweefsel heeft vaak een slechte naam, omdat dit wordt gekoppeld aan overgewicht en obesitas. En het de kans op hart- en vaatziekten...

Dik ben je niet voor je lol

Een uitleg van Prof Liesbeth van Rossum die belangrijk is om even te beluisteren. https://youtu.be/jGH7n2eC2F4 Ja, het is even een lange...

Comments


bottom of page