top of page

Olijfolie ongezond?




Van de week hoorde ik het weer, Olijfolie is ongezond. Het lastige van dit verhaal is dat dit aan de ene kant klopt maar aan de andere kant weer niet. Ook hier zitten er weer twee kanten aan het verhaal.


Ja, olijfolie kan ongezond zijn maar dit komt dan omdat de goeie olie voor het verkeerde doel (of andersom) wordt gebruikt.


Ik ga het uitleggen.


De belangrijkste soorten olijfolie zijn

-Vierge olijfolie

-Extra vierge olijfolie

-Geraffineerde olijfolie


Vierge olijfolie

Vierge olijfolie bevat verschillende gezonde eigenschappen, 70% bestaat uit enkelvoudig onverzadigd vet en dat is het gezonde vet en er zit veel vitamine A en E in.


De vitamine E in vierge olijfolie helpt o.a. tegen de vorming van slechte cholesterol. Maar draagt ook bij aan een gezond goed functionerende bloedcirculatie en daarnaast beschermt het de luchtwegen.


Verder zit vit E in veel schoonheidsproducten, en is heel goed voor ons velletje vanwege de bevorderende eigenschappen voor het jeugdig houden van de huid.


wil je het recept hiervan, stuur mij dan een berichtje

Extra vierge olijfolie.

Deze olijfolie is gemaakt van de beste kwaliteit olijven in de eerste persing. Net zoals bij de vierge zijn er veel verschillende kwaliteiten tussen de verschillende merken te herkennen, maar kunnen we wel stellen dan extra vierge van een betere kwaliteit is dan vierge.

Een van de dingen die je van de extra vierge moet weten is dat het rookpunt van deze olie lager is dan die van vierge olijfolie.


Doortje heeft hier al vaker aandacht aan besteed, denk dan bijvoorbeeld ook aan het blog over de PAK's en de AGE's


Wanneer je extra vierge te hoog verhit dit kan leiden tot een verhoogde kans op o.a. kanker. Dit komt omdat bij de persing niet alleen olijven maar ook andere stoffen mee zijn gekomen. En deze deze stoffen gaan bij verhitting over in PAK's en schadelijk zijn zeer voor de gezondheid.


Oké, dus deze extra vierge olijfolie is dus ongezond?


Nee zeker niet!


Extra vierge olijfolie is gezonder dan vierge olijfolie indien het koud gebruikt wordt; de stoffen die meekomen in de persing zijn niet alleen gezonder, maar zijn ook nog eens veel smaakvoller en zorgen voor die lekkere smaak in bijvoorbeeld een salade of bijvoorbeeld gedruppeld over veel gerechten.

Vandaar ook dat deze olie duurder is dan de vierge olijfolie.



Geraffineerde olijfolie

Naast vierge en extra vierge olijfolie bestaat er ook geraffineerde olijfolie. In feite is dit bewerkte olijfolie. Hier zijn alle onzuiverheden uit gehaald. Vandaar dat deze olijfolie zuiverder is , maar dit is wel ten koste van de smaak gegaan.

Let wel op want indien er geen aanduiding op de fles staat, behalve dat het olijfolie is, is het vaak een mengsel van geraffineerde olijfolie en vierge olijfolie.


En hierdoor kun je er van uitgaan dat de olijven die hier voor gebruikt zijn van een veel matiger kwaliteit zijn dan voor de twee eerste varianten de vierge en de extra vierge.


Snap je het nog?


Je kunt dus stellen dat, hoe beter de kwaliteit van de olijfolie, hoe beter deze voor de gezondheid is.

Met name extra vierge olijfolie is dus gezond. Maar bij verhitting geldt dit juist niet, wanneer extra vierge olijfolie verhit wordt kan dit zeer ongezond zijn wegens de vorming van eerder genoemde PAK's. de geraffineerde dus zuiverder olijfolie is hiervoor geschikt; het zijn immers niet de "olie" bestanddelen die de PAK's vormen, maar de stoffen die er niet uit zijn gefilterd na de persing. Niet de olie maar de stoffen die er niet uit zijn gefilterd vormen een probleem omdat zij PAK's vormen


Dus bij bakken en koken geldt dus, om juist een zuivere, dus geraffineerde olijfolie te gebruiken.


Conclusie:

Olijfolie is het gezondste wanneer je deze koud gebruikt, dus niet verhit, warm mag maar absoluut niet over het rookpunt gaan. Dus druppel deze over een salade

Extra vierge olijfolie mag dus niet warmer worden dan zo'n 170 tot 220 graden,

Vierge olijfolie kan weer wat meer hitte aan en

Geraffineerde olijfolie heeft weer een hoger rookpunt.


Dus toch olijfolie blijven gebruiken?


Jazeker.....


omdat met name de koude extra vierge olijfolie goed is voor de gezondheid!


Hierbij wat voordelen:

Vertraging van de veroudering van de huid

stimuleert de vetverbranding

Verlaagd hoge bloeddruk

Gaat slechte cholesterol tegen

Helpt tegen trombose

Helpt tegen alzheimer

Helpt bij diabetes

Bestrijd veroudering van de hersenen

Goed voor het hart


genoeg reden dus om olijfolie te (blijven) gebruiken, mits je de olijfolie gebruikt zoals hij is bedoeld, dus een extra vierge die niet verhit wordt.



Kijk voor andere overheerlijke ook eens in ons receptenbestand. Wel even (GRATIS) lid worden hoor.


Groet van Doortje







18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

De gave van vet, vet gaaf.

Vetweefsel heeft vaak een slechte naam, omdat dit wordt gekoppeld aan overgewicht en obesitas. En het de kans op hart- en vaatziekten...

Dik ben je niet voor je lol

Een uitleg van Prof Liesbeth van Rossum die belangrijk is om even te beluisteren. https://youtu.be/jGH7n2eC2F4 Ja, het is even een lange...

Comentarios


bottom of page