top of page

SIBO, small intestinal bacterial overgrowth....

Bijgewerkt op: 2 dec. 2019

Heb je darmklachten, PDS, pijn of opgeblazen gevoel? Je zou last kunnen hebben van SIBO. Dit is een bacteriële overgroei van de dunne darm. SIBO krijgt steeds meer aandacht als een mogelijke oorzaak van darmklachten.

Het blijkt dat 60% van de mensen die PDS hebben ook SIBO hebben.





Maar wat is #SIBO nu eigenlijk? #SIBO staat voor ‘Small Intestinall Bacterial Overgrowth’ oftewel bacteriële overgroei in je dunne darm. In de dunne darm zitten weinig bacteriën in verhouding met de dikke darm. Als er door bijvoorbeeld een operatie een verschuiving van bacteriën plaatsvindt, dan gaan er meer (ziekmakende/ongunstige) bacteriën in de dunne darm zitten dan er behoren te zijn. Je kan dan diverse darmklachten krijgen. De reden dat er meer bacteriën in je dunne darm komen, is niet geheel duidelijk.

Men denkt dat het waarschijnlijk komt door:

• een darminfectie • een verandering van het maag-darmkanaal zoals een operatie waarbij een deel van de maag of de dikke darm wordt weggehaald • een verstoorde darmwerking • een verminderde aanmaak van enzymen door de alvleesklier • een verminderde aanmaak van galzuren • verminderd maagzuur of veel gebruik van maagzuurremmers • veelvuldig gebruik van medicatie zoals antibiotica en chemotherapie

Enkele ziekten geven een verhoogde kans op SIBO zoals:

-coeliakie, -diabetes mellitus -divertikels in de dunne darm, -fibromyalgie, -leveraandoeningen, -Parkinson, -PDS, -rosacea, -reumatoïde artritis, -sclerodermie (een reumatische ziekte waarbij het bindweefsel steeds stugger wordt), -trage schildklier -ziekte van Crohn.

-Ook door een darmoperatie kunnen bacteriën zich verplaatsen.


#SIBO symptomen Heb je een combinatie van de volgende klachten?

• botontkalking • buikpijn of buikkramen, meestal vlak na het eten • dunne waterige ontlasting of juist obstipatie • ernstige opgeblazen gevoel en zichtbare opgezette buik, vrij snel na het eten • galstenen • gasvorming • gewrichtsklachten • huidklachten zoals acne of eczeem • leververvetting • meer klachten vrij snel na het eten • misselijkheid • slechte eiwit- en vetvertering: ontlasting stinkt en is vaak licht van kleur en blijft plakken in de wc • vaak afname lichaamsgewicht omdat je minder gaat eten i.v.m. angst voor klachten of door verminderde opname voedingsstoffen • vermoeidheid door minder opname voedingsstoffen met name ijzer, B-vitamines en vitamine D • veel last na inname van fruit en andere producten waar fruitsuiker in zit

Dan heb je mogelijk #SIBO.

Ook een tekort aan B-vitamines, vitamine D, vitamine K, calcium, ijzer geeft ook een indicatie dat je SIBO kan hebben.


#SIBO ademtest

Hoewel In een aantal ziekenhuizen een ademtest kan worden afgenomen met een drankje met lactulose of glucose als testmethode om te kijken of je #SIBO hebt. Hebben beide testen wel een diagnostische beperking. De kans is namelijk groot dat je een foute uitslag krijgt (vals positief of vals negatief).


Het is verstandig je te laten testen als je elke dag en de hele dag door klachten hebt. Ook als je het FODMAP dieet hebt gevolgd en je houdt nog best veel klachten zoals een opgeblazen buik, dan is de kans groot dat je #SIBO hebt.




#SIBO dieet en behandeling

Als je SIBO hebt, moet je bij voorkeur behandeld worden met antibiotica in combinatie met het ‘SIBO-eliminatiedieet’. Uit onderzoek komt het antibioticum Rifaximine als beste uit de bus (Xifaxan®). Dit antibioticum beïnvloedt de samenstelling en activiteit van de micro-organismen gunstig door vermindering van bacteriën die de darmwand irriteren. Meer onderzoek is nodig om te bepalen hoe Rifaximine werkt, wat de optimale dosering is en of herhaalde behandelingen nodig zijn bij mensen met terugkerende klachten. Bepaalde probiotica zouden het effect van Rifaximine kunnen versterken, daar moet alleen nog extra onderzoek naar gedaan worden.


In plaats van antibiotica kan SIBO ook behandeld worden met bepaalde kruiden of een elementair dieet.

Het doel van het SIBO dieet is om de bacteriën in de dunne darm geen eten te geven zodat je veel minder klachten hebt zoals veel minder boeren en een veel minder opgeblazen buik.

Dat is een reden dat het FODMAP dieet steeds vaker wordt geadviseerd als onderdeel van het SIBO dieet. Hoewel de basis van DEG goed is, zoals bij iedere aandoening is het zaak om een aantal dingen aan te passen.


Volgens verschillende professionals die met het SIBO dieet werken, zijn dit de huidige adviezen:

Ideaal is om 12 uren tussen je avondeten en het ontbijt te laten en 4 uur tussen elke maaltijd. Je eet bijvoorbeeld om 08.00 uur, 12.00 uur, 16.00 uur en 20.00 uur. Nog beter is om je ontbijt over te slaan als je dat lukt of om meer tijd tussen je ontbijt, lunch en warme maaltijd te laten. Je eet bijvoorbeeld om 08.00 uur, 13.00 uur en 18.00 uur en dan pas weer de volgende ochtend. Als je niet langer dan 2 uur niet kan eten, stel het dan steeds een kwartier uit. En eet steeds iets met vet en vezels. chromium en kaneel helpt om beter tegen de dip's te kunnen zodat je weer een paar uur verder kan.


Het SIBO Lijkt voor een groot gedeelte op de DEG methode en bestaat uit een combinatie van voeding met veel goede voedingsstoffen en weinig koolhydraten en zo min mogelijk alcohol, granen, aardappelen en zuivel. Aan te raden is om kleine maaltijden per keer te eten en zo min mogelijk keer per dag.


Daarnaast is ook hier stressmanagement heel belangrijk tijdens en na dit dieet! Leer met stress omgaan.


#SIBO dieet lijst

Een standaard en eenvoudig SIBO dieet lijst is er nog niet.

Het SIBO dieet is bij voorkeur koolhydraat arm en lactose vrij. Hierin verschilt het met DEG waar veel koolhydraten in de vorm van groenten wordt geadviseerd. Verder is DEG ook hier wel weer de basis.

Als je waarschijnlijk gevoelig bent voor gluten, dan ben je waarschijnlijk ook gevoelig voor caseïne, het eiwit in koemelk. En andersom.


Het SIBO dieet kan vrij streng geadviseerd worden als eliminatiedieet. Dit houdt in:

Niet toegestaan

geen cafeïne

het vermijden van alcohol

geen bewerkte voeding

geen gedroogd fruit

zo min mogelijk granen en eventueel glutenvrij

geen rauwkost en salades

geen schelpdieren

geen vruchtensappen

zo min mogelijk tot volledig vermijden zuivel, bij gebruik zuivel dan lactosevrij

zo min mogelijk tot volledig vermijden van bonen

geen soja

geen zetmeel dus ook geen (zoete) aardappelen


Toegestaan

biologisch vlees, vis, kip, gevogelte, eieren

quinoa

boekweit

zelfgemaakte soep zoals courgette, pompoen, beetje biet, wortel,miso-soep, of soep van -sibo geschikte groenten-gekookte ook bij groene smoothies

beetje ongebrande noten

als je granen zoals glutenvrij brood of crackers of pasta eet, neem dan bij voorkeur geen volkoren producten

kokosbloesemsuiker en klaverhoning (als je er tegen kan) en erythritol/ stevia

(pure) cacao

kokosyoghurt

zaden

planten en kruiden met bitterstoffen

broccolispruiten

diverse groene kruiden, met name basilicum

zelfgemaakte bottenbouillon


Het SIBO dieet bestaat uit een combinatie van voeding met veel goede voedingsstoffen en weinig koolhydraten. Je kan problemen krijgen door eten van gefermenteerd voedsel en van rauwe groenten en rauwkost. Het is belangrijk dat je bij elke maaltijd iets vets eet. Gebruik plantaardige boter of ghee. Dit is boter dat alleen uit melkvetten bestaat en meestal geen klachten geeft. Of gebruik een olie waar je tegen kan. Gebruik bijvoorbeeld olijfolie, kokosolie, hazelnootolie. Suiker in beperkte mate is, als onderdeel van een complete maaltijd, beperkt toegestaan.


Ben je insuline-resistent? Heb je suikerdipjes? Eet dan volledig koolhydraat-arm en suikervrij.


Honing

Gebruik ook eens klaverhoning. Klaverhoning bevat fructose, maar is goed tijdens het SIBO-dieet. Hoe valt klaverhoning? Als dit slecht valt, dan heb je waarschijnlijk ook last van gist. Heb je hier geen problemen mee? Neem dan gerust klaverhoning tijdens het dieet. En drink veel water. Liever geen koffie, als je koffie wilt drinken dan neem je slappe biologische koffie, dat gaat meestal wel goed. Drink vooral groene thee en kruidenthee.


Kamillethee

kamillethee helpt buik te kalmeren en tegen opgeblazen buik. probeer het uit.


Supplementen

Tijdens en na het dieet werken pepermuntolie zoals Tempocol en Iberogast in combinatie met spijsverteringsenzymen ondersteunend. Na het volgen van dit eliminatiedieet is het belangrijk om extra vezels, resistent zetmeel en prebiotische voeding of probiotica (met name met bifidus) in te nemen.


Ook kun je vitamine C nemen (zeker aan te raden bij obstipatie) en magnesiumolie (voor op de huid)


Lekkende darm

SIBO kan ook een lekkende darm, een verhoogd doorlaatbare darmwand, veroorzaken. Als je veel last hebt van histamine-rijke voeding, dan is de kans groot dat je een ‘lekkende darm’ hebt.

Pepermuntthee is zacht voor je darmen, maar kan histamine opwekken. Als je een ‘lekkende darm’ hebt door de SIBO, volg dan het lekkende darm protocol. Dit kan je vinden in het bestand of stuur jouw vraag anders even naar het DEG -Team.


Geschikte groenten bij SIBO

Alfalfa

Andijvie

Aubergine

Bamboe scheuten

Broccoli (beperkt)

Chili peper

Courgette

Gember

Komkommer

Lente ui, groene deel

Mais (beperkt)

Olijven

Paksoi

Pastinaak

Paprika

Pompoen

Prei, groene deel

Rabarber

Radijs

Knolselderij

Sla

Sperziebonen

Spinazie

Taugé

Tomaat

Venkel (beperkt)

Witlof

Wortel

Artisjok

Asperge

Avocado

Bleekselderij

Bloemkool

Champignons

Doperwten

Knoflook

Kool – alle soorten-

Lente ui, witte deel

okra

Peultjes

Prei, witte deel

Rode biet

Sjalot

Spruitjes

Sugar snaps

Ui


Fruit

Aardbei

Ananas

Onderstaande fruitsoorten zowel

vers, in blik als gedroogd (geen gecoat blik)

Banaan

Bosbes

Citroen

Druiven (niet meer dan 10)

Framboos

Grapefruit (¼)

Kiwi

Limoen

Mandarijn

Meloen Galia en Cantaloupe

Papaja

Passievrucht

Sinaasappel

Abrikoos

Appel

Braam

Kers

Lychee

Mango

Nectarine

Peer

Perzik

Pruim

Watermeloen


Let bij producten met fruit op de etiketten de vermelding “fructose”

Advies: neem per keer een kleine portie fruit

Kruiden: alle overige soorten

Knoflookpoeder

Ui poeder

Kaneel, grote hoeveelheden

Noten Alle andere soorten, maximaal een klein handje

Amandelen < 10

Hazelnoten < 10


Heb je hier vragen over of wil je er meer over weten neem dan contact met ons op.


groet van het DEG-Team



429 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

De gave van vet, vet gaaf.

Vetweefsel heeft vaak een slechte naam, omdat dit wordt gekoppeld aan overgewicht en obesitas. En het de kans op hart- en vaatziekten verhoogt. Hiermee doen we vet tekort en zou het beter zijn om hier

Dik ben je niet voor je lol

Een uitleg van Prof Liesbeth van Rossum die belangrijk is om even te beluisteren. https://youtu.be/jGH7n2eC2F4 Ja, het is even een lange zit wellicht maar toch is het van belang dat je dit een keer be

bottom of page