top of page

Tips om zure voedingsmiddelen te beperken.



Definitie van de Zuurgraad.

De pH-waarde geeft aan of iets een zuur, een base of neutraal is.

Een pH van 0 duidt op een hoge zuurgraad.

Een pH van 7 is neutraal.

Een pH van 14 is het meest basisch of alkalisch.


Batterijzuur is bijvoorbeeld extreem zuur bij 0, terwijl vloeibare afvoerreiniger erg alkalisch is bij 14. Zuiver gedestilleerd water is in het midden bij 7. Het is noch zuur noch alkalisch.


Net als verschillende stoffen hebben verschillende delen van het menselijk lichaam verschillende pH-waarden. Jouw ideale bloed-pH ligt tussen 7,35 en 7,45, wat enigszins basisch is. De maag heeft meestal een pH van 3,5, waardoor het voedsel goed wordt afgebroken.


Zuur eten en drinken

Als je vermoedt dat je problemen hebt met de zuurgraad, kun je jouw dieet aanpassen om de symptomen te verbeteren. Voedingsmiddelen die als zuur worden beschouwd, moeten een pH-waarde van 4,6 of lager hebben.



Voedingsmiddelen die de neiging hebben om het verzuring van het lichaam te veroorzaken en die je mogelijk moet beperken of vermijden, zijn onder meer:


granen

suiker

bepaalde zuivelproducten

vis

bewerkte voedingsmiddelen

vers vlees en verwerkt vlees, zoals cornedbeef en kalkoen, spek, ham en ander broodbeleg

frisdranken en andere gezoete dranken

eiwitrijke voedingsmiddelen en supplementen


Hoewel onderzoek ter ondersteuning van het verband tussen voedingsmiddelen zoals dierlijke eiwitten en zuivelproducten en chronische ziekten als gevolg van een verandering in de pH van het lichaam beperkt is, zijn er veel mensen die baat lijken te hebben bij het zuur/base dieet.


Nieuw onderzoek kan in de toekomst wellicht meer licht werpen op dit verband, of andere redenen blootleggen waarom het verminderen van dierlijke producten gunstig is voor de gezondheid.


Fruit en vruchtensappen rijk aan zuur

Hier is een lijst met fruit en hun pH Ze worden vermeld van meest zuur tot minst:

citroensap (pH: 2,00-2,60)

limoen (pH: 2,00-2,80)

blauwe pruim (pH: 2,80 - 3,40)

druif (pH: 2,90 - 3,82)

Granaatappel (pH: 2,93–3,20)

grapefruit (pH: 3,00–3,75)

bosbes (pH: 3.12–3.33)

ananas(pH: 3,20–4,00)

appel (pH: 3.30–4.00)

perzik (pH: 3,30-4,05)

sinaasappel (pH: 3,69-4,34)

tomaten (pH: 4.30–4.90)


Over het algemeen hebben citrusvruchten een lage pH, wat betekent dat ze zuur zijn. Citrus en andere zure voedingsmiddelen kunnen bijdragen aan symptomen bij mensen met problemen in het bovenste deel van het maag-darm-kanaal, zoals een maagzweer of reflux .


Het is belangrijk om te onthouden dat vruchtensappen ook zuur zijn. Daarom moet je een rietje gebruiken wanneer je vruchtensappen drinkt. Hierdoor komt het vruchtensap niet in direct contact met je tanden. Vermijden is beter. Fruit in zijn oorspronkelijke vorm is veel gezonder en heeft veel meer voedingsstoffen.


Als fruit de bovenste spijsverteringssymptomen niet verergert, zijn ze een gezond voedsel om dagelijks te eten en is aangetoond dat ze het chronische ziekterisico verminderen.


Ondanks hun aanvankelijke zuurgraad zijn de meeste vruchten alkaliserend.


Verse groenten

Groenten, vooral verse groenten, worden over het algemeen niet als zuur beschouwd. Hier is een lijst met groenten en hun pH-waarden:

Zuurkool (pH: 3.30–3.60)

kool (pH: 5.20–6.80)

biet (pH: 5.30–6.60)

maïs (pH: 5,90 - 7,50)

champignons (pH: 6.00–6.70)

broccoli (pH: 6.30-6.85)

boerenkool (pH: 6.50 - 7.50)


Drinken

Vermijd fosforrijke dranken zoals bier of warme chocolademelk van pakjes cacao-mix te vermijden . Mineraalwater, kruidenthee of kraan water kunnen een goede vervanging zijn. Laat de alcohol weg.


Vet-arm voedsel

Een onderzoek gepubliceerd in the journal of Environmental and Public Health Trusted Source zegt dat er geen sluitend bewijs is dat het de gezondheid van de botten verbetert. Het kan echter wel helpen spierverlies te beperken, geheugen en alertheid te versterken en je helpen langer te leven.


Sommige alkaliserende (of neutrale) voedingsmiddelen en dranken die je in jouw dieet kunt opnemen, zijn onder meer:

Miso, sojabonen (met mate), tofu en tempeh

Ongezoete yoghurt en melk

de meeste verse groenten, inclusief aardappelen

de meeste vruchten

kruiden en specerijen, mosterd en nootmuskaat, exclusief zout

bonen en linzen

sommige volle granen, zoals gierst, quinoa en amarant

kruidenthee

vetten zoals olijfolie , avocado's , noten en zaden


Effecten van het eten van teveel zuur producerend voedsel

Een dieet dat te veel zuur producerende voedingsmiddelen bevat, zoals eiwitten of suiker, kan de verhoogde zuurgraad in de urine kan zorgen voor negatieve gezondheidseffecten.

Zo kan het leiden tot de vorming van een soort niersteen genaamd urinezuur-stenen.

Er is gespeculeerd dat een te hoge zuurgraad ook kan leiden tot achteruitgang van botten en spieren. Dit komt omdat botten calcium bevatten , dat jouw lichaam gebruikt om de pH-balans van het bloed te herstellen wanneer het te zuur wordt.


Er zijn aanwijzingen dat fosforzuur, dat gewoonlijk wordt aangetroffen in o.a. cola, verband houdt met een lagere botdichtheid. Een te hoge zuurgraad kan ook het risico op kanker , leverproblemen en hartaandoeningen verhogen .


Sommige voedingsmiddelen en dranken produceren minder zuur dan frisdranken of eiwitten, maar ze hebben nog steeds niet het belangrijkste alkaliserende effect van de meeste groenten en fruit.


Experts zijn het niet altijd eens over de exacte voedsellijsten.

Probeer deze voedingsmiddelen te beperken, omdat ze het zuur-base-evenwicht kunnen beïnvloeden of de gezondheid op een negatieve manier kunnen beïnvloeden:

mais olie

zoetstoffen, zoals suiker, melasse, ahornsiroop, verwerkte honing en aspartaam

zout

kruiden, zoals mayonaise, sojasaus en azijn

harde en bewerkte kazen

granen, zoals maïs, rijst en tarwe

koffie


Als men zich zorgen maakt over het slijten van het bot door zuren, kan men kleine hoeveelheden natriumbicarbonaat (baking soda) nemen.


Neem dan 1 afgestreken tl baking soda per dag.(informeer wel altijd je arts.


Let op!

Neem natriumbicarbonaat niet tijdens de maaltijd omdat dit je spijsvertering kan verstoren.


Het verkrijgen van voldoende #calcium, #vitamineD , fosfor en #magnesium in de voeding kan ook nuttig zijn om de negatieve effecten van zuur op het bot te compenseren en te voorkomen.


Het voorkomen

Omdat afvalproducten meestal zuur zijn, stellen onderzoekers van verschillende Universiteiten voor, om meer bronnen van alkalisch producerende voedingsmiddelen te eten, zoals:

Fruit en groenten, in een verhouding van 3 tegen 1 .


De pH van een voedingsmiddel voordat je het eet, is minder belangrijk dan wat het wordt zodra het in je lichaam zit.


Verzuring is tegenwoordig vaak voorkomend. Dit komt door de grote hoeveelheid waarmee mensen dierlijke eiwitten, suiker en granen eten. Hierdoor meer gezondheidsproblemen die weer meer medicijn gebruik met zich meebrengt En die hogere percentages van medicijngebruik dragen daar dan ook weer bij aan het probleem.



Conclusie van Doortje

Het alkalische dieet is een gezond alternatief dat mogelijk meer werkt vanwege de nadruk op het meer eten van Groenten en fruit en het beperken van bewerkt voedsel dan het veranderen van de pH van het lichaam.

Meer fruit en groenten eten, samen met het verminderen van je geraffineerde koolhydraten, suiker en zuivelinname, kan al dan niet helpen om de pH-waarden in je lichaam in evenwicht te houden.


Hoe dan ook, een Plant-aardig dieet met verminderde of het vermijden van geraffineerde suikerinname heeft veel gezondheidsvoordelen en kan dagelijkse problemen verminderen en de kans op bepaalde gezondheidsrisico's op de lange termijn verminderen.


Heb je hulp nodig?

Het is niet makkelijk om altijd gezond te eten, of om een dieet vol te houden. Maak zo nodig gebruik van onze hulp.


Wij lopen graag met je mee wanneer je dit nieuwe pad gaat bewandelen.


Gezond eten of een dieet volgen is voor de meeste mensen met een aandoening geen gemakkelijke opgave. Het betekent dat je steeds moet kiezen, en nadenken over wanneer je wat eet.


Het kost tijd om te wennen aan de nieuwe voedingsgewoonten. Het lukt veel mensen met een aandoening zoals bijvoorbeeld reuma om te blijven genieten van eten.


Maar dat lukt niet iedereen even makkelijk. Als je daar behoefte aan hebt, is er ondersteuning. We helpen je graag op weg en maken je als je dat wilt GRATIS wegwijs.


Onze recepten zijn, behalve wat uitzonderingen maar dit wordt dan ook benoemd allemaal geschikt om op een gezonde doch lekkere manier aan je gezondheid te werken. Ook zijn zij onderling te verwisselen. Kortom een plezier om aan de bak, of kook te gaan.


We streven ernaar dat je kunt blijven genieten, je hebt het al moeilijk genoeg!

Heb je over dit onderwerp nog vragen stuur ons dan een berichtje of geef hieronder een reactie.


Wat doe jij om verzuring van je lichaam tegen te gaan?



Groetjes Doortje

529 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

De gave van vet, vet gaaf.

Vetweefsel heeft vaak een slechte naam, omdat dit wordt gekoppeld aan overgewicht en obesitas. En het de kans op hart- en vaatziekten verhoogt. Hiermee doen we vet tekort en zou het beter zijn om hier

Dik ben je niet voor je lol

Een uitleg van Prof Liesbeth van Rossum die belangrijk is om even te beluisteren. https://youtu.be/jGH7n2eC2F4 Ja, het is even een lange zit wellicht maar toch is het van belang dat je dit een keer be

bottom of page