To eat or not to eat....
- Door Eten Gezond
- 2 mei 2018
- 3 minuten om te lezen
Zijn koolhydraten slecht?
Ik ga het proberen uit te leggen.
Voedingsvezels, zetmeel en alle vormen van suiker behoren tot de koolhydraten. Koolhydraten zitten in veel voedingsmiddelen: van groente, fruit en zuivelproducten tot aardappelen, pasta, brood en peulvruchten.
Afvallen en koolhydraatarm eten worden vaak in één adem genoemd. Veel mensen denken dat ze alleen kunnen afvallen als ze brood en pasta laten staan. Koolhydraten zijn immers dik makers.
Dit is een beetje kort door de bocht. Vandaar dat ik jullie wat feitjes ga geven over koolhydraten.
Maar wat ik wel al wil zeggen is dat wat je ook voor manier gebruikt om af te vallen, je niet afvalt wanneer je meer eet dan dat je verbrandt Om af te vallen moet je dus minder eten dan je verbruikt.
Behalve op de koolhydraten te letten is voldoende eiwit en lichaamsbeweging heel belangrijk!
Wat doen de koolhydraten?
Koolhydraten leveren het menselijk lichaam met name één ding: energie! Ze dienen als energiebron en als energievoorraad. Naast vet behoren koolhydraten tot onze belangrijkste energieleveranciers, hoewel ze minder dan de helft aan calorieën leveren.
Koolhydraten zijn belangrijk en is brandstof voor de spieren en hersenen. Koolhydraten belanden via het bloed in alle cellen. Het lichaam kan de brandstof zelf produceren uit verschillende voedingsmiddelen zoals brood, pasta of aardappelen. Via de spijsvertering worden de koolhydraten die daarin zitten, omgezet in glucose.
Als je langdurig alle koolhydraten vermijdt, heeft dat consequenties voor de stofwisseling. Om gezond en sterk te blijven, heeft het lichaam goeie voeding nodig met alle belangrijke voedingsstoffen. Naast eiwitten en vetten horen daar ook koolhydraten bij. Wil je dus afvallen dan doe je dit dus niet met een koolhydraat arm dieet. Ik hoor jullie hersens al kraken maar hier kom ik straks op terug.
Van enkelvoudig tot meervoudig
De samenstelling van koolhydraten is namelijk bepalend voor een voedingspatroon wat je nodig hebt om gezond te worden, te blijven, aan te komen of om wat gewicht te verliezen. Koolhydraten worden onderverdeeld in enkelvoudige, tweevoudige en meervoudige koolhydraten, afhankelijk van uit hoeveel suikerbouwstenen ze bestaan.
Het technische gedeelte sla ik even over maar wil je hier meer over weten, dan mag je een pb tje sturen.
Enkelvoudige suikers zijn bijvoorbeeld druivensuiker (glucose) en vruchtensuiker (fructose). Tot de Tweevoudige suikers zijn bijvoorbeeld moutsuiker (maltose), melksuiker (lactose) en tafelsuiker (sacharose).
Meervoudige koolhydraten zijn bijvoorbeeld zetmeel en voedingsvezels.
Waar zit zetmeel in?
Zetmeel zit onder andere in aardappelen, aardappelpuree, patat, rijst, pasta’s, couscous, havermout, rijstmeel, brood, crackers. Beschuit, groenten en peulvruchten.
Waar zitten voedingsvezels in?
Voedingsvezels zitten onder andere in volkorengranen, groenten, peulvruchten en fruit.
Complexe koolhydraten en voedingsvezels zorgen voor een lang en aangenaam voldaan gevoel.
Val ik beter af als ik ’s avonds geen koolhydraten eet?
Je valt beter af wanneer je na de avondmaaltijd niet meer eet. Punt! Ook bij de DEG methode is het zaak om niet meer te eten dan dat je lichaam verbruikt. Door gedurende de dag, hoogwaardig voedsel te eten die bestaat uit onder andere: -goeie koolhydraten- , -goeie vetten-, en - hoogwaardige eiwitten- zorg je ervoor dat je de juiste voedingsstoffen binnen krijgt die het lichaam nodig heeft om gezond te blijven en daarnaast ook nog eens zorgt dat je jouw lichaam niet te zuinig afstelt .
Koolhydraten moet je dus niet vermijden, het is belangrijk om te kiezen voor de goeie koolhydraten en deze met veel smaak en zeer frequent te gaan eten!
het is dus zaak om i.p.v. koolhydraatarm, koolhydraat anders te eten!
Geldt dit voor iedereen?
Ik durf te stellen dat dit in grote lijn voor iedereen geldt maar zeker bij de mensen waar het lichaam niet meer zo goed op insuline reageert, zij zijn insulineresistent geworden. *Insuline (hormoon dat de bloedsuiker verlaagt),hierdoor blijft de bloedsuikerspiegel in balans.
Wanneer dit niet meer goed werkt, maakt het lichaam te veel insuline aan en dit zorgt weer voor extra vetopslag. Wanneer deze mensen dan minder koolhydraten gaan eten komt de vetverbranding weer op gang en verdwijnen de kilo’s.
De DEG methode adviseert dus om KOOLHYDRAAT ANDERS te gaan eten. Het is niet goed om alle koolhydraten uit de voeding te weren. Er zitten namelijk heel veel goeie stoffen in die het lichaam juist zo ‘brood’ nodig heeft.
Omdat een voedingsadvies verschilt van persoon tot persoon adviseer ik je om even contact op te nemen zodat we samen een GRATIS voedingspatroon gaan samenstellen die aansluit bij de wens van mens en lichaam, want er is namelijk geen mens hetzelfde!

Goede koolhydraten:
Groenten, salade
Peulvruchten
Volkorenproducten, bijvoorbeeld volkorenbrood, volkorenpasta (GOUD)
Slechte koolhydraten:
Zoete producten, zoals chocolade, ijs, taart
Bewerkte producten die veel zout en suiker bevatten
Witmeelproducten, zoals witbrood
Fastfood, chips
Frisdrank, eierkoeken, gebak, snoep, zoet broodbeleg.
Wij wensen jullie een mooie zonnige dag, het DEG team
Comments