top of page

Van Gen naar ziekte. Leptine en adipositas, - Update CORONA-!

Bijgewerkt op: 3 mei 2020

Leptine resistentie

Veel mensen denken ten onrechte dat gewichtstoename (en afvallen) alles te maken heeft met calorieën en wilskracht.

Uit onderzoek van o.a. H. Pijl en A.E. Meinders van het Leids Universitair Medisch Centrum -LUMC- en vele andere wetenschappers wordt steeds vaker naar het hormoon leptine gewezen.

Resistent zijn tegen de effecten van dit hormoon, leptine resistentie -LR- genoemd wordt nu beschouwd als de grootste factor in het opslaan van vet.


Leptine en obesitas


Leptine wordt ook wel aangeduid als het 'verzadigingshormoon' of 'hongerhormoon' en is een hormoon dat wordt geproduceerd door de vet cellen in het lichaam. De belangrijkste taak is het reguleren van hoeveel calorieën die we eten en verbranden, maar ook hoeveel vet wij op meedragen.


Leptine bevindt zich hoofdzakelijk in de hypothalamus, een gebied in de hersenen.

Van leptine wordt verondersteld dat het de hersenen vertelt dat we genoeg opgeslagen vet hebben, dat we niet hoeven te eten, en dat we calorieën op een normale snelheid kunnen verbranden.

Hoewel leptine vele andere functies op het gebied van o.a. vruchtbaarheid, immuniteit en hersenfunctie heeft, is de belangrijkste rol van leptine het reguleren van de hoeveelheid calorieën die we eten en verbranden en hoeveel vet we opslaan.

Leptine zorgt ervoor dat we niet overeten en niet te weinig eten. Zonder leptine zou de kans om te overleven in de natuur vroeger aanzienlijk kleiner zijn.

In de tegenwoordige tijd is leptine zeer effectief als het erop aankomt ons niet te weinig te laten eten.


Maar er is iets kapot in het mechanisme dat ons ervan weerhoudt te veel te eten.


Leptine en obesitas

De manier waarop leptine werkt is relatief eenvoudig

Dit hormoon wordt geproduceerd door de vet cellen van het lichaam. Hoe meer lichaamsvet er aanwezig is, hoe meer leptine ze produceren.

Leptine wordt door de bloedbaan naar de hersenen gestuurd, waar hij een signaal aan de hypothalamus afgeeft, het hersengebied dat controleert hoeveel we eten.

De vet cellen gebruiken leptine om de hersenen te laten weten hoeveel lichaamsvet ze bevatten.

Veel leptine laat de hersenen weten dat ze genoeg vet hebben opgeslagen, terwijl lage niveaus van leptine de hersenen laten weten dat vetreserves laag zijn en dat we een verhoogd risico lopen op honger.


In de ideale situatie werkt leptine zo in ons lichaam:

We eten, hierdoor gaat ons lichaamsvet omhoog, daardoor gaat de leptine omhoog dan eten we minder en verbranden meer.


Of... in de minst gunstige situatie

We eten niet, hierdoor gaat ons lichaamsvet naar beneden, de leptine daalt en we eten meer en verbranden minder.

Dit systeem staat bekend als de cirkel van negatieve feedback en is vergelijkbaar met de controlemechanismen voor veel verschillende fysiologische functies, zoals ademhaling, lichaamstemperatuur, bloeddruk en meer.

Kortom, de belangrijkste functie van leptine is een signaal naar de hersenen sturen, waar het de hersenen laat weten hoeveel vet is opgeslagen in de vet cellen van het lichaam.


Leptine resistentie is wellicht de belangrijkste oorzaak van overgewicht.

Mensen die lijden aan obesitas hebben veel vet in hun vet cellen.

Omdat vet cellen leptine produceren in verhouding tot hun grootte, hebben mensen met overgewicht ook zeer hoge niveaus van leptine.

Gezien de manier waarop leptine wordt geacht te werken, zouden deze mensen niet eten... hun hersenen zouden moeten weten dat ze veel energie hebben opgeslagen.

Maar het probleem is dat bij LR het leptine signaal niet werkt. Er zit een heleboel leptine in hun lichaam, maar de hersenen "zien" niet dat dit hormoon aanwezig is.

Er wordt steeds vaker aangenomen dat dit de belangrijkste biologische afwijking is voor wat betreft overgewicht.


Wanneer de hersenen het leptine signaal niet ontvangen, denken ze ten onrechte dat het lichaam hongert, ook al is er meer dan genoeg energie opgeslagen.

Dit zorgt ervoor dat de hersenen onze fysiologie en ons gedrag veranderen om het vet dat de hersenen denken dat we missen terug te krijgen.


Het gevolg is dat we meer gaan eten. De hersenen denken namelijk dat we sterven van de honger, dus krijgt men het signaal dat er gegeten MOET worden.

Verbranding van energie gaat op een steeds lager pitje staan: De hersenen denken dat het nodig is om energie te besparen, dus we voelen ons steeds luier worden en verbranden minder calorieën in rust.

Dus...meer eten en minder bewegen is niet de oorzaak van de gewichtstoename, maar eerder het gevolg van leptine resistentie, een hormonale disbalans.

Voor de grote meerderheid van de mensen, is een poging om dit hongersignaal – aangedreven door leptine – te weerstaan bijna onmogelijk.


Leptine en afvallen

De meeste "diëten" zorgen niet voor resultaten die stand houden, dit is een bekend probleem in onderzoeken op het gebied van gewichtsverlies.

De waarheid is – wanneer het om afvallen gaat - dat succes op de lange termijn eerder de uitzondering is dan regel.

Er zijn vele mogelijke redenen voor, maar onderzoek laat zien dat leptine hier veel mee te maken heeft.

Afvallen vermindert de vetmassa, wat leidt tot een significante vermindering van leptine, maar dat wil niet zeggen dat de hersenen noodzakelijkerwijs ''genezen'' van L.R.

Wanneer leptine daalt, leidt dit tot zoete trek, verhoogde eetlust, verminderde motivatie om te sporten of te bewegen en een verminderde hoeveelheid verbrande calorieën in rust.

Het lagere leptine niveau zorgt ervoor dat de hersenen denken dat het lichaam hongert en dus activeren de hersenen allerlei krachtige mechanismen om dat verloren lichaamsvet te herwinnen, ten onrechte denkende dat het ons beschermt van de honger.

Met andere woorden, de hersenen verdedigen actief de grotere hoeveelheid vetmassa door gebruik te maken van sterke biochemische krachten die ons dwingen meer te eten om weer in gewicht aan te komen.


Voor vele lezers zal het volgende herkenbaar zijn.

Afvallen is vaak gemakkelijk in het begin, vooral als de motivatie nog sterk is, maar al snel begin je meer honger te krijgen, ga je hunkeren naar zoete lekkernijen en heb je al gauw een verminderde motivatie om aan sport te doen.

Dit is de belangrijkste reden waarom zo veel mensen weer aankomen na een dieet te hebben gevolgd. Ze verliezen een aanzienlijke hoeveelheid gewicht, alleen maar om vervolgens weer aan te komen.

Kortom, als mensen vet verliezen, dalen leptine niveaus aanzienlijk. De hersenen interpreteren dit als een hongersignaal en veranderen ons gedrag, om ons het verloren vet te laten herwinnen.


Wat zijn de oorzaken van leptine resistentie?

Volgens onderzoekers werden er al verschillende cellulaire mechanismen achter leptine resistentie geïdentificeerd.

Mogelijke oorzaken van leptine resistentie zijn onder andere:

- Ontsteking,

- Verhoogde vrije vetzuren

- Hoge leptine niveaus.

Alle drie zijn verhoogd bij mensen met overgewicht.


L.R genezen

Hoe weet ik of ik LR heb?

De beste manier om te weten of je L.R. hebt, is naar je zelf te kijken. Dit klinkt wellicht wat hard, maar de wetenschap liegt niet.

Als je veel lichaamsvet hebt, vooral in het gebied rond je buik, dan kun je er redelijk zeker van zijn dat je resistent bent tegen leptine.

Een sleutel tot het voorkomen (of omkeren) van leptine resistentie, is het verminderen van dieet-geïnduceerde ontsteking.





Er zijn verschillende dingen die je kunt doen:

Vermijd bewerkte levensmiddelen: Sterk bewerkte voedingsmiddelen kunnen de darm beschadigen en ontstekingen veroorzaken.

Eet oplosbare vezels:

Het eten van oplosbare vezels kan helpen de darmgezondheid te verbeteren en kunnen bescherming bieden tegen obesitas.

Sport:

Lichamelijke activiteit kan helpen om L.R terug te draaien.

Slapen:

Slecht slapen wordt gelinkt aan problemen met L.R.

Verlaag je triglyceriden:

Wanneer je hoge bloeddruk hebt, kunnen triglyceriden het transport van leptine uit bloed naar de hersenen voorkomen. De beste manier om triglyceriden te verlagen is door minder/andere koolhydraten te eten.

Eet meer eiwitten:

Het eten van veel eiwit kan automatisch gewichtsverlies veroorzaken.

Zoals je ziet zijn de leef- en eetregels, zoals hierboven beschreven, gelijk aan de DEG methode. Er is geen eenvoudige oplossing voor LR. Onderzoekers zijn bezig om hier een medicijn voor te maken en zijn hier inmiddels al best ver in.

Zo zijn er onderzoeken van mensen waarbij gezien wordt dat zij naast veel gewicht verlies minder eetlust hebben.

Dus er is hoop maar tot die tijd is er jammer genoeg geen eenvoudige manier om dit te doen. Het eten van natuurlijke voedingsmiddelen, de darm in goede conditie houden, bewegen, goed slapen, stress reductie, het nemen van *resveratrol e.d., zijn allemaal levenslange inspanningen die een drastische verandering van levensstijl vereisen.


Overgewicht wordt niet veroorzaakt door luiheid, hebzucht of een gebrek aan wilskracht.

Er zijn sterke biochemische krachten gaande in het lichaam welke meestal aangedreven worden door veranderingen in je levensstijl, met name het westerse dieet.

Het blijkt nu eenmaal dat overal waar mensen een westerse leefstijl volgen, overgewicht, diabetes en chronische ziekten ook aanwezig zijn.

Niet omdat dit dieet mensen in veelvraten en luie mensen verandert, maar omdat hierdoor het lichaam verandert op een manier die ons gedrag verandert.

Hoewel de oorzaken van overgewicht divers en ingewikkeld zijn, is L.R de belangrijkste reden waarom mensen in gewicht bijkomen en het maar moeilijk hebben om dit weer kwijt te raken.

Leptine is dan ook het belangrijkste hormoon als het aankomt op overgewicht en afvallen.

Toch is het belangrijk om te beseffen dat L.R relatief eenvoudig ongedaan kan worden gemaakt.


Discipline.

Dit vergt echter wel discipline, want door de westerse manier van leven en eten die wij nu gewend zijn, zal deze aandoening alleen maar erger worden.


Tot slot

Door dit artikel te lezen en bovenstaande tips te volgen ben je al een heel eind op weg. Vooral voldoende eiwit lijkt een belangrijke factor te zijn - eentje die door vele boeken en onderzoeken over dit onderwerp regelmatig benoemd wordt.

Het is dan ook belangrijk dat je al in de vroege ochtend, zo snel mogelijk na het opstaan een eiwitrijk ontbijt nuttigt.

Denk dan bijvoorbeeld aan een omelet met wat groenten.


Herken jij jezelf in bovenstaand verhaal en wil je geholpen worden op jouw weg naar gezondheid zonder aankopen van allerlei supplementen en dergelijke, neem dan gratis en vrijblijvend contact met ons op dan gaan we samen aan de bak.


*Uit onderzoek blijkt dat bij inname van het supplement Resveratrol de energie inname vermindert, terwijl het metabolisme juist versnelt. Dit kan een gunstige aanvulling zijn wanneer je af wilt vallen.





UPDATE 3 Mei 2020 betreffende COVID 19, CORONA

Update 3 mei 2020

Volgens Peter van der Voort van het UMC Groningen hebben Corona patiënten op de ic een hoge hoeveelheid leptine in het bloed. Die stof veroorzaakt onder andere trombose. 



Peter van der Voort zegt dat het voedingssupplement Resveratrol een rol kan spelen om het ziektebeeld van corona ‘te dempen’. Van der Voort noemt het een ‘veelbelovend middel’, maar wijst erop dat het wel wetenschappelijk goed onderzocht moet worden. Hij vervolgt, ‘Als je het middel vroeg neemt tijdens je ziekte, heb ik goede hoop dat je het ziektebeeld wat kan dempen.’ (Jinek)


Wij van Doortje volgen dit uiteraard op de voet!


Note: Ga niet, wanneer je je ziek voelt zomaar zonder overleg met je arts of therapeut aan de supplementen. Bedenk dat het bijna nooit, "baat het niet, schaadt het niet" is.


Ben je opzoek naar goede informatie, ga dan naar een orthomoleculair therapeut of vraag het je arts. Je mag ons uiteraard ook altijd een berichtje sturen. Wij zijn er voor jullie.




Groet van het DEG-Team

82 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

De gave van vet, vet gaaf.

Vetweefsel heeft vaak een slechte naam, omdat dit wordt gekoppeld aan overgewicht en obesitas. En het de kans op hart- en vaatziekten verhoogt. Hiermee doen we vet tekort en zou het beter zijn om hier

Dik ben je niet voor je lol

Een uitleg van Prof Liesbeth van Rossum die belangrijk is om even te beluisteren. https://youtu.be/jGH7n2eC2F4 Ja, het is even een lange zit wellicht maar toch is het van belang dat je dit een keer be

bottom of page