top of page

vitamine A 100 jaar in beeld




Vitamine A waarom zo belangrijk?

We hebben A onder andere nodig voor het gezichtsvermogen, de groei en de huid.

Een zeer belangrijke vitamine dus, hij wordt ook wel eens de anti-infectie vitamine en zoals ik al aangaf speelt hij een rol bij de groei en helpt bij aanmaak van huid, haar, nagels en longweefsel. Bij de weerstand speelt deze vitamine ook een grote rol.


Wat algemeen bekend is over vit A is, dat we deze nodig hebben om goed te kunnen zien. Dit komt omdat het een belangrijke bouwstof is voor de lichtgevoelige cellen in het oog. Ik zal niet een te technisch verhaal gaan afsteken maar wil toch proberen om het iets uit te leggen.



In het oog zitten twee soorten lichtgevoelige cellen. Dit zijn kegeltjes en staafjes. Met de kegeltjes zien we vooral de kleuren en de staafjes zijn vooral aan het werk wanneer het donkerder wordt. Bij het vallen van de nacht bijvoorbeeld. In de staafjes zit een stof die ervoor zorgt dat de ogen nog wat kunnen zien bij weinig licht. En die stof (Rodopsine) ontstaat dus uit de vit A en een eiwit (opsine) genaamd.


Wat is de ADH van vit A

Volwassen mannen zo'n 800 mg vit a en vrouwen 680 mg. Dit is in de zwangerschap zo'n 20% hoger(800 mg). Voor kinderen ligt de ADH uiteraard lager. -Wil je dit weten, stuur dan een berichtje-.


Waar zit Vit A in.


Vit A zit alleen in dierlijke producten zoals vlees, vis, zuivel, eieren en bij de laatste alleen in het dooier.

Lever en leverproducten zijn rijk aan vit A. Dit komt doordat er in de lever altijd een voorraad vit A zit, zowel bij dieren als bij de mensen.


Vitamine A tekort voorkomen door de overheid


Omdat de overheid wil voorkomen dat de bevolking een vit A maar ook D tekort zou krijgen is er sinds de jaren 50 verplicht gesteld dat er vit A en D toegevoegd moest worden aan: margarine, halvarine en vloeibare braadproducten. Dit omdat mensen steeds minder roomboter -lees dierlijk vet- gingen vervangen door deze producten.

Zit er in groenten en fruit vit A.

Niet de Vit A maar wel pro vitamine A die , -de naam zegt het al een beetje -het lichaam nog moet omzetten in vit A.

Denk bijvoorbeeld aan de bekendste: bèta-caroteen maar ook andere zoals Alpha -caroteen en bèta-cryptoxanthin. Ons lichaam is in staat om dit om te zetten. Bij een volwaardig voedingsinname verkrijgen we ongeveer een kwart van de A.D.H.via voeding welke afkomstig is van pro-vitamine A.


Waardoor krijgen we de meeste vit A naar binnen.


Zuivel op de eerste plaats

Groenten op de tweede plaats (18% van onze dagelijkse behoefte)

Bereidingsvetten op de derde plaats (de hieraan toegevoegde vit A is goed voor ruim 17% van onze inname

Vlees op de vierde plaats en levert zo'n 14 %


De overige 25 % van vit A komt bijvoorbeeld van:

vitaminesupplementen, eieren, sauzen en fruit


Een van de belangrijkste bronnen is de zuivel. Ook hiervan krijgen we zo'n kwart van de A.D.H. binnen d.m.v. kaas, melk, yoghurt, kwark, en andere zuivelproducten.

zo levert volle kwark 120 mg vit A per 100 gram, halfvolle 48 mg per 100 gram en magere 6 mg


Hierbij geldt dus, -hoe hoger het vetgehalte, hoe meer vit A- . Dit is daarom één van de redenen waarom Doortje hamert op het stoppen met vetarme zuivel.


Waarom dit artikel

Het blijkt uit onderzoek van de gezondheidsraad dat, hoewel de gemiddelde mens voldoende vit a binnen krijgt, toch een groot deel van de bevolking minder vit A binnen krijg t dan dat het lichaam gemiddeld nodig heeft. En dan gaat het om ongeveer 44% van de meisjes en 43 % van de jongens tussen de 13 en de 18. 26 % zijn vrouwen en 22% mannen tussen de 19 en 79 jaar.


Dat is even schrikken

Omdat niet iedereen die te weinig Vit A binnenkrijgt tekorten ontwikkelt en men ook niet weet hoe vaak dit voorkomt gaat het RIVM hier onderzoek naar doen.

Het is namelijk heel moeilijk om een tekort van vit A aan te tonen.

De meeste andere vitamines kun je makkelijk ontdekken door het afnemen van bloed en dit te onderzoeken maar de vit A is alleen te meten door het nemen van een lever biopt.


Wat kunnen klachten zijn van een tekort aan vit A

Huidproblemen

dof haar

nachtblindheid

blindheid


Doortje volgt dit onderzoek uiteraard en de eerste resultaten worden begin van het volgend jaar verwacht. Dus volg onze website.


Teveel vit A, is dit mogelijk?

Ja, dit kan bijvoorbeeld komen door een overdosis aan supplementen. Omdat vit A in vet-oplosbaar is, kan een teveel -zoals bij de meeste andere vitaminen- uitgeplast worden.


Symptomen van een vit A vergiftiging


Hoofdpijn

misselijkheid

duizeligheid

vermoeidheid

afwijkingen van de ogen

afwijkingen van het skelet

afwijkingen van de hui en problemen aan de lever


Wie moet er -vooral- oppassen voor een teveel aan vit A

Zwangere vrouwen, hoewel zij een grotere behoefte hebben aan vit A kan het problemen geven bij de ontwikkeling van het ongeboren kind en dit vergroot de kans op afwijkingen die aangeboren zijn.

Neem naar om tijdens de zwangerschap geen supplementen met vit A. Ook het eten van lever raden we af. Leverproducten als leverworst en paté met mate, niet meer dan een smeersel per dag.

Geef kinderen tot 4 jaar geen lever en leverproducten zoals smeerleverworst.


Heb je hier nog vragen over, stuur ons dan een berichtje.


Groet van Doortje


Bron:

Arbor assay

Consumentenbond

RIVM




9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

De gave van vet, vet gaaf.

Vetweefsel heeft vaak een slechte naam, omdat dit wordt gekoppeld aan overgewicht en obesitas. En het de kans op hart- en vaatziekten...

Dik ben je niet voor je lol

Een uitleg van Prof Liesbeth van Rossum die belangrijk is om even te beluisteren. https://youtu.be/jGH7n2eC2F4 Ja, het is even een lange...

Comments


bottom of page