top of page

Kan een goeie wc hygiëne het risico op covid 19 verkleinen?

Bijgewerkt op: 1 mei 2020


We worden er dagelijks door herinnert, was je handen, houd afstand en hoest en niest in je elleboog. Hartstikke goed natuurlijk maar hierbij zien we wel iets heel belangrijks over het hoofd.


Ik ga het je uitleggen!


We weten dat overdracht via *aërosolen plaatsvindt en/of via direct contact met besmette handen en oppervlakten.

We weten inmiddels ook dat het corona virus o.a. infecties aan longen en luchtwegen veroorzaakt.


Waar bijna niet over gesproken wordt en zeker nog niet bij iedereen bekend is dat ook de darmen hier een grote rol bij spelen.

Dit betekent dat de wc-gang een risico inhoudt. Denk aan de *aërosolen, deze minuscule deeltjes worden wanneer men de grote boodschap doorspoelt door de wc en de rest van de toiletruimte heen verspreid.

Vandaar ook dat wij bij Door eten gezond al heel lang zeggen dat je de tandenborstel in een afgesloten kastje moet bewaren om zo te zorgen dat er geen (denk bijvoorbeeld aan de poepbacterie) aan je tandenborstel komt.

Dit geldt dus ook in het geval van het Covid 19 virus.


Wetenschappers hebben geconcludeerd/onderzocht dat de aërosolen zeker 3 uur in de lucht kunnen blijven zweven.


Wanneer er iemand om 09:00 uur zijn behoefte heeft gedaan en jij gaat om 11:00 een plasje doen of anders, dan adem je de aerosolen in die wellicht ziekmakend zijn. Het corona virus kan zich dus verspreiden via ademhalingsdruppels. Maar ook via de ontlasting.


We kunnen dus stellen dat besmetting ook in wc en badkamer plaats kunnen vinden. wanneer je een toilet binnenstapt nadat iemand anders het heeft gebruikt, loop je dus het risico om Covid 19 of een andere ziekte op te lopen, alleen al te ademen of door iets aan te raken in deze ruimte.

Fecaal-orale transmissie

Fecaal-orale transmissie, wordt dat genoemd: een besmetting door inademing van ontlasting.

Lichaamsvloeistoffen in de lucht

Dat ziektekiemen tijdens het niezen of hoesten erg ver kunnen reiken, weet iedereen inmiddels wel.

Maar het is goed om ook aan bijvoorbeeld de wc borstel of de wc- rol houder te denken.

Ik kan mij voorstellen dat de schrik je om het hart slaat maar ik kan je voor een groot deel geruststellen. Je kunt namelijk heel makkelijk voorkomen dat je besmet raakt door, …..


Het wc deksel te sluiten voor je doortrekt.

Dit geldt uiteraard voor een ieder die gebruik maakt van de toilet ruimte. Onderzoek heeft uitgewezen dat het sluiten van de wc bril zo’n 75 a 80 % van de schadelijke aerosolen voorkomt.

Dus leer het jezelf en je huisgenoten aan, niet alleen wanneer je verkouden bent of snotterig, maar altijd!

Dus. Klep dicht voor je doorspoelt!


Op de werkplek moet gekeken worden hoe dit voorkomen kan worden. Ik kan mij voorstellen dat daar nog wel meer uitdagingen zijn.

Denk aan de deur die bij weggaan naar binnen gaat. Een aanpassing hiervan kan zorgen dat je geen klink hoeft aan te pakken.

Sensoren bij de papieren- towels, mits deze in een lucht dichte kast zitten omdat ook deze anders blootgesteld zijn aan de schadelijke aërosolen.

Kortom, voor bedrijven nog genoeg om over na te denken. Voor nu zou ik zeggen, moet je nodig en ben je niet in de gelegenheid om op eigen wc te gaan, gebruik dan een mondkapje bij het betreden van de openbare wc ruimte.

Groet van het DEG team

Bron: RIVM

Bron: W.H.O

Bron: Wikipedia:


*Een aërosol is een colloïdaal mengsel van stofdeeltjes of vloeistofdruppels in een gas. Hun grootte is in de orde van 0,2 tot 200 micrometer. Wolken en mist zijn voorbeelden van een aerosol; zij bestaan beide uit zeer kleine druppeltjes water in lucht. Een voorbeeld van een aërosol die bestaat uit vaste deeltjes is rook. Een aerosol met vaste deeltjes kan ontstaan uit natuurlijke bronnen, zoals zand of zeezout, of door menselijke activiteiten, bijvoorbeeld roet. afkomstig van industrie en transport.

56 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

De gave van vet, vet gaaf.

Vetweefsel heeft vaak een slechte naam, omdat dit wordt gekoppeld aan overgewicht en obesitas. En het de kans op hart- en vaatziekten...

Dik ben je niet voor je lol

Een uitleg van Prof Liesbeth van Rossum die belangrijk is om even te beluisteren. https://youtu.be/jGH7n2eC2F4 Ja, het is even een lange...

Comments


bottom of page